«Øyevitne» – spennende og vellaget thriller

De to guttene henning (spilt av odin waage) og philip (axel gehrken bøyum) blir øyevitner til det som skjer, men de våger ikke å fortelle det til noen.

«Øyevitne» – NRK serie i seks episoder

Gratulerer, NRK, «Øyevitne» er en spennende og vellaget serie

De to guttene henning (spilt av odin waage) og philip (axel gehrken bøyum) blir øyevitner til det som skjer, men de våger ikke å fortelle det til noen.Mandagskvelden har i mange år vært forbeholdt diverse serier på NRK. Særlig har mange danske og svenske 10-episoders serier hatt høye seertall. Nå er det NRKs storsatsing «Øyevitne» som ruller over TV-skjermen mandagskveldene. Jeg har tidligere uttrykt min skepsis overfor norske skuespillere og norsk filmproduksjon. Jeg har ofte funnet dialogen kunstig, lyden vanskelig å oppfatte, samt at rollelisten har vært forholdvis ensforming med litt for mange gjengangere.

Men ikke nå. Etter å ha sett to episoder av «Øyevitne», er det bare å slå fast at regissør Jarl Emsell Larsen har hatt en heldig hånd med det aller meste i denne 6-episoders thrillerserien. «Øyevitne» er meget spennende i tillegg til at den ikke er særlig forutsigbar. Det er godt driv over storyen, og saken tar stadig nye vendinger. Den tidligere Kripos-etterforskeren Helen Sikkeland, spilt av Anneke von der Lippe, leder etterforskningen av en henrettelse av flere personer i et sandtak på Mysen. De to guttene, Henning (spilt av Odin Waage) og Philip (Axel Gehrken Bøyum), blir vitner til det som skjer, og de får endatil tak i drapsvåpenet som de like etter kvitter seg med. Morderen kommer seg unna, men Philip vet at gjerningsmannen har sett ham og trolig også gjenkjent ham etter hendelsen. Du kan se de første episodene ved å klikke her.

Jeg synes at serien er godt laget, den har bra tempo, høy spenning og virker stort sett troverdig. Særlig imponert blir en over de mange «nye» og ukjente skuespillerne som er med i dramaet. De fleste kommer svært godt fra det og er med på å løfte «Øyevitne» til å bli meget severdig. Jeg er faktisk lettet over å se en norsk filmproduksjon uten gjengangere som Axel Henie, Kristoffer Joner, Bjørn Floberg, Ane Dahl Torp m.fl… Disse er på ingen måte savnet, for persongalleriet og rolleinnehaverne i «Øyevitne» gjør et solid inntrykk og står til troendes.

For å være litt pirkete, ikke alltid er dialogen like naturlig. Enkelte replikker kan komme litt ut av sammenhengen, noe som trolig har sin årsak i klippingen. Litt overspill forekommer også, men dette går fint an å leve med, for «Øyevitne» er en meget vellykket thriller, i hvert fall etter å ha sett de to første episodene.

Vi gleder oss til fortsettelsen, for dette er bra! «Øyevitne» er god krim omtrent på samme nivå som «Broen» og «Forbrytelsen». Og gikk du glipp av seriestarten, kan du se de første episodene ved å klikke på lenken i andre avsnitt.

Vurdering: 1   2   3   4   5   6  

 

La andre få vite om dette innlegget..