Lavkarbo-diett og hjerteinfarkt

«Flere vi få hjerteinfarkt av lavkarbo» advarer hjertespesialist

Ved lavkarbo-diett: Problemet er det mettete fettet fra kjøtt, meieriprodukter - samt eksotiske oljer som kokosolje og palmeolje.En av Norges fremste eksperter på hjerte- og karsykdommer, forsker og overlege ved Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus; Kjetil Retterstøl, er klinkende klar på at lavkarbobølgen vil snu den positive utviklingen med redusert hjertedødelighet. Han er tydelig på at mye mettet fett i kosten er helseskadelig – for de aller fleste.

Alt er nemlig ikke ett fett for hjertet. Problemet er det mettete fettet fra kjøtt, meieriprodukter – samt eksotiske oljer som kokosolje og palmeolje. Retterstøl forteller til bladet «Det nytter» (magasin for LHL) at studiet av mennesker som går på lavkarbo-diett viser både økt, uendret og lavere kolesterolnivå i blodet. Forskerne mener at disse ulikhetene skyldes fettsyresammenhengen i kosten. Den kan variere temmelig mye – fra ekstrem lavkarbo-diett hvor mye fisk og omege 3-fettsyrer er hovedingredienser – noe som er ikke usunt, til lavkarbo-diett med fett fra de produktene som ble nevnt i innledningen til dette avsnittet, dvs. mettet fett av det usunne slaget.

Lavkarbo-diett, uten at en kjenner sine kolesterolverdier, er ikke tilrådelig

Retterstøl er klar på at dersom en velger lavkarbo-diett, må en også kjenne til, og ikke minst følge med, kolesterolnivået i blodet. Retterstøl fremholder at dersom en velger lavkarbo-diett, må en samtidig følge med på kolesterolverdiene. Det fins mennesker – riktignok en ganske liten gruppe – som tåler et høyere inntak av mettet fett uten at kolesterolnivået øker. Problemet er at dette er svært individuelt, og at et høyere inntak for noen kan ha en svært dramatisk effekt!

Mye mettet fett i kosten fører til økt kolesterol, noe som igjen fører til økt fettavleiring på innsiden av blodårene slik at risikoen for hjertesykdom og åreforkalkning blir betydelig større.

Retterstøl er klar på at dersom en velger lavkarbo-diett, må en også kjenne til, og ikke minst følge med, kolesterolnivået i blodet. Kanskje skal en starte med å få sjekket kolesterolverdiene før en eventuelt starter med lavkarbo, for det er på ingen måte ett fett for hjertet hvilket fett vi får i oss… 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2011/12/lipidklinikkens-leder-advarer-mot-lavkarbofest/» color=»red»] MER OM LAVKARBO[/button]

 

La andre få vite om dette innlegget..