Roma for første gang / Del 3 / av Britt Hilt Caspersen
Roma for første gang
Britt Hilt Caspersen har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Det hun ikke vet om Italia, er neppe verdt å vite. Hun har tidligere vært gjesteskribent på johnsteffensen.no flere ganger. Les “Langweekend i Roma” og “Med Oska-Travel til Bella Italia”. “Roma for første gang” er beregnet på deg som ikke har besøkt byen tidligere. Artikkelserien (i fire deler) gjør Roma-oppholdet mer spennende, interessant og opplevelsesrikt. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at det fantes severdigheter en absolutt burde ha fått med seg når en først var i byen… Britt Hilt Caspersen sørger for at du får de viktigste tingene med deg. God lesning og god tur!
Roma er full av historiske bygninger og steder som har hatt stor betydning for den siviliserte verden
Piazza Venezia
Denne Piazzaen er Romas største og viktigste trafikk-knutepunkt. Her ligger Palazzo Venezia som var sete for den fascistiske regjering, og det var herfra balkongen “Il Duce” (Benito Mussolini) holdt sine brannfakkel-taler. Det var her han brølte ut over massene nede på plassen at Italia var gått med i krigen på Tysklands side.
Det enormt store marmormonumentet, Vittorio Emanuelle II, er bygget til minne om 50 års dagen for det nye kongeriket Italia (hele Italia, bortsett fra Roma, ble samlet til ett kongerike i 1861 – Roma ble innlemmet i 1870 og ble landets hovedstad). Rytterstatuen på monumentet er av Vittorio Emanuelle II. Her er også den ukjente soldats grav, hvor der alltid står vakt.
Pantheon
På Piazza della Rotonda ligger Pantheon. Opprinnelig lå her en bygning som ble ført opp under Keiser Augustus, men den bygningen er helt forsvunnet.
Slik vi ser Pantheon i dag, er det Keiser Hadrian (år 124 e.kr.) som har stått for. Det var et tempel for alle guder, men var nok spesielt tiltenkt planetgudene.
Ble omgjort til kristen kirke i år 609. Da den skulle innvies som kristen kirke, kjørte man 28 vognlass med knokler fra katakombene for å jage bort onde ånder.
Dette er et arkitektonisk mesterverk med verdens største kuppel (diameter 43,30 m). Kuppelen er halvdelen av den totale høyden. På toppen er en sirkelrund åpning (9 m) hvor dagslyset kommer inn.
I 1870 ble det bestemt at Pantheon skulle være gravkirke for Italias konger. Den store kunstneren Rafael ligger også begravet her.
Spansketrappen
Trappen har fått navnet etter Spanskeplassen som ligger like bortenfor, der ligger også den spanske ambassaden. Men trappen burde egentlig hete Fransketrappen. Det var den franske diplomaten Etienne Gueffier som bekostet byggingen av den. De første trinnene ble laget i 1723, og den sto ferdig tre år senere. På toppen av trappen ligger også den franske kirken Trinita Dei Monti som også inneholder et kloster.
Katakombene
Katakombene ble til for at de tidligste kristne skulle ha et sted å begrave sine døde. Det finnes mange katakomber, og de ble bygget i flere etasjer under jorden. De ligger også utenfor de gamle bymurene. Her kunne de kristne møtes og ha sine ulovlige gudstjenester samt minnedager for de avdøde. Ute ved den gamle romerske hærveien, Appia Antica, som ble anlagt av Censor Appius Claudius (ca. 300 år f.Kr.), ligger flere av Katakombene, som for eksempel San Sebastianos katakomber, som man mener både Peter og Paulus har besøkt. I dag er det bygget en kirke over katakombene; Basilica di San Sebastiano.
Sjekk også andre reisebeskrivelser på johnsteffensen.no. Klikk på lenkene på de neste linjene:
Makeløse Madeira – Langweekend i Roma – Europas best bevarte middelalderby – Travelogues (Reisebrev på engelsk) – Min erfaring med Oska-Travel – Når du skal fly – Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Spania)
Les også Britt Hilt Caspersens serier “Langweekend i Roma” “Roma for første gang” (Del 1) og artikkelen “Med Oska-Travel til Bella Italia”. (Klikk på titlene.) Du kan også lese mer om artikkelforfatteren Her
Om noen dager følger del 4 i denne serien: Roma for første gang.