Epleskurv (3) – Kampen mot skurv på eplene i hagen

Epleskurv skal bekjempes ved at treet får gode vekstvilkår.

Epleskurv (3)

Gjødsel skaper et godt grunnlag for at epletreet skal kunne bekjempe soppinfeksjonen selv

Skurv på eplene skal blant annet bekjempes med skikkelig gjødsling. Foto - john steffensen
Skurv på eplene skal blant annet bekjempes med skikkelig gjødsling. Foto – john steffensen

Hvordan få friske, fine epler i hobbyhagen, epler som ikke har skurv. Www. Johnsteffensen. No

Jeg aner ikke hvor vellykket epleskurv prosjektet kommer til å bli, men de siste årene har Aroma-eplene vært et sørgelig skue. Frukten har sett elendig ut, og jeg har ikke en gang giddet å høste eplene.

Men ikke nå lenger… Nå vil jeg gjøre et helhjertet forsøk på å kunne høste friske, fine epler, slik treet serverte dem de to første årene jeg hadde det. All den tid jeg er hobbygartner, har jeg ikke tilgang på effektive sprøytemidler mot epleskurv, så derfor må jeg ty til mer konservative metoder. Det er det jeg forteller om i denne «reality-serien» der jeg tar deg med gjennom sesongen 2017 for å se om metoden virker. Jeg har også etablert en egen Facebook-gruppe der andre som strir med samme utfordring, kan hente inspirasjon – eller fortelle om ting de selv har gjort og som har gitt epletreet en ny vår.

Les også mine tidligere innlegg (1 og 2).

Siden sist har jeg fjernet alle visne blader som vinden har blåst inntil eller rundt stammen. Dernest har jeg tatt bort det øverste jordlaget rundt treet, for så å gjødsle, samt strø litt kugjødselkompost, pluss legge et nytt jord-toppdekke på toppen (se bildet over til høyre).

Tanken er å gi epletreet best mulig vekstvilkår gjennom blant annet tilførsel av gjødsel. Håpet er at treet skal bli bedre i stand til å ordne opp med skurvsoppen selv. Epletrær produserer eget plantevernmiddel som beskytter frukten mot sykdom. Når treet får næring gjennom jord og gjødsel, vil epletreet bli bedre i stand til å kunne forsvare seg selv.

Jeg skal fortelle mer om prosjektet senere. Som sagt aner jeg ikke hvordan dette kommer til å ende, om resultatet vil bli like mistrøstig som de foregående årene. Ett er i hvert fall sikkert; epletreet er aldri blitt dullet mer med enn i vår, så håper jeg at jeg får lønn for strevet gjennom frisk og fin frukt til høsten. Og til deg som følger epleskurv-serien med en viss interesse; jeg kommer plutselig tilbake med mer eple- og epleskurvstoff. PS! Glem ikke Facebookgruppen! 

Neste innlegg: Epleskurv (4) Kampen fortsettes

Les også første del av epleskurv i hagen, «Epler til besvær»

Sjekk Facebook-gruppen Epleskurv i hagen

 

La andre få vite om dette innlegget..