Epleskurv (1) – Epler til besvær

Epleskurv i hagen- hva kan hobbygartneren gjøre med det? Www. Johnsteffensen. No

Skurv på epler i hagen- del 1. Www. Johnsteffensen. No

Epler i hagen er ingen enkel sak. I hvert fall ikke for undertegnede. Epletreet har vært en utfordring nesten fra dag en. Dvs. de to første årene var det meste problemfritt, men de siste årene har epletreet vært et sørgelig kapittel. Dette har jeg tenkt å gjøre noe med, og i år (2017) skal jeg ha et ekstra fokus på epletreet mitt. Og går det som jeg håper, vil jeg være mer tilfreds ved sesongslutt. Jeg har endatil planer om å kjøpe et epletre til…

Oppretter Facebook-gruppe: «Epleskurv i hagen»

Når det gjelder epler, er jeg en glad amatør. Jeg er hobbygartner og har ingen autorisasjon eller noe sertifikat som tilsier at jeg kan bruke avanserte plantevernmidler for å få bukt med elendigheten. Hadde jeg vært proff, ville denne serien trolig aldri sett dagens lys. Men nå inviterer jeg deg, kjære leser, til å komme med innspill og råd i sakens anledning. For å gjøre det litt enklere å kommunisere har jeg nettopp opprettet Facebook-gruppen «Epleskurv i hagen». Fint om flere som sliter med samme problemet, kan bli aktive i dette forumet eller på johnsteffensen.no

Hvordan bli kvitt epleskurv i hagen?

Hvorom alt er, skal jeg ta deg med på en tur i eplehagen gjennom året. Jeg vil i ord og bilder fortelle hva jeg foretar meg, og hvordan effekten blir. Jeg aner ikke utfallet. Det kan være at jeg blir kjempeskuffet til høsten, at jeg ikke så noen effekt av alt jeg foretok meg. Men jeg er optimist, jeg tror jeg skal få det til, om enn ikke perfekt. Skulle jeg få dette 100 prosent til, måtte jeg hatt tilgang til ulike sprøytemidler både forebyggende og ved sykdomsutbrudd (varsel), men det har jeg altså ikke. Derfor får serien «Epleskurv i hagen» bli som tusen triks i Ludo. På agendaen står hvordan en kan bli kvitt skurv på eplene, soppen som får frukten til å se ganske begredelig ut, i tillegg til at eplene blir mindre holdbare. Men selv om soppen vansirer eplet, er frukten like god på smak. Særlig appetittlig er det jo ikke, en får liksom ikke lyst til å sette tennene i eplet når det ser så lite innbydende ut. 

Det er flere grunner til at jeg ikke lykkes med eplene…

Hjorten har spist skuddene på epletreet. Foto www. Johnsteffensen. No
Et lite utsnitt av epletreet etter at hjorten har spist knopper i sene nattetimer. Foto: john steffensen

A) Vinterstid søker hjorten ned til hagen der dyrene forsyner seg av friske skudd på epletreet. Skuddene er næringsrike og smaker godt, og hjorten kommer gjerne igjen, for epletreet er snadder og trolig også livsnødvendig når tilgangen på mat blir minimal, som nå i februar/mars.  

B) Jeg lar epletreet leve sitt eget liv og følger ikke med på hva som skjer med bladverk og blomster i løpet av våren/sommeren. Først når bladene ser mistrøstige ut, reagerer jeg. Men da er toget gått for den sesongen.  

C) Jeg er lite flink til å gjødsle. Epletreet blir overlatt til seg selv og står der og lider. Jeg kunne med enkle grep ha hjulpet treet med sunn næring slik at det ble i stand til å takle soppinfeksjoner bedre.  

D) Jeg kunne også ha vært flinkere til å beskjære epletreet, gjøre det luftigere. Klipping/beskjæring blir lett glemt.  

E) Eplesnutebille har vært svært plagsom hos meg. Disse små krekene (biller og larver) har enkelte år brutalt ødelagt fruktemnene på epletreet hvis de har fått jobbe i fred i den fasen der treet gjør seg klar til å blomstre.  Blant mye annet spiser eplesnutebille på epleblomstenes arr og støvbærere, der de ødelegger knoppene (biter dem av) slik at disse blir brune og dør.

Neste innlegg: Epleskurv (2) I første halvdel av februar har jeg gjort dette

Sjekk Facebook-gruppen «Epleskurv i hagen»

Hjortespor i hagen. Knoppene på epletrærne gir god næring om vinteren. Www. Johnsteffensen. No
Epletreet er like nedenfor kanten. Sporene på marken levner ingen tvil om hvem som har gnagd på epletreet i nattens mulm og mørke. Foto: john steffensen

 

 

La andre få vite om dette innlegget..