Epleskurv (2) – I første del av februar har jeg gjort dette

Et av de første tiltakene mot epleskurv i hagen; bort med alt vissent løv rundt epletreet. Foto - johnsteffensen. No

Slik skal jeg bli kvitt epleskurv uten bruk av plantevernmidler

I første del av februar har jeg gjort dette for å bli kvitt skurv på eplene

Epleskurv er ikke enkelt å bli kvitt for en hobbygartner. Men jeg har ikke tenkt å gi meg på tap... Dette er del 2 i serien om skurv på epler. Www. Johnsteffensen. NoDe mørke, korkaktige og oppsprukne flekkene som fins på en del epler, kalles skurv. Det er en soppsykdom som spres om våren fra sporehus som bl.a. sitter på de nedfalne bladene på bakken, og fra epletreets stamme/grener. Noen ganger kan skurvangrepet være så stort at ingen av eplene kan selges. Epleskurv er ikke farlig, det endrer ikke smaken på frukten, men soppen gjør eplet lite innbydende. På den annen side kan en si at skurv er positivt også, for det at eplet er flekkete og oppsprukket, viser at det ikke har vært utsatt for plantevernmiddel eller blitt bestrålt.

Les også første del av epleskurv i hagen, «Epler til besvær»

Sjekk johns hagesider. Www. Johnsteffensen. NoSymptomene på skurv er lettest å se på bladene og treets frukt, men soppen infiserer også unge skudd, begerblad og fruktanlegg. Det fins ingen effektive sprøytemidler som tillates brukt i hobbyhagen. Dermed må en ty til andre virkemidler for å forebygge skurvsopp. Det er bl.a. det denne serien handler om, en serie der jeg forteller om hva jeg foretar meg for å forhindre at epletreet enda en gang skal bli invadert av den gjenstridige og utidige soppen. 

Først av alt, jeg kom veldig sent i gang med selve oppdraget. Det optimale er å fjerne løvet om høsten, men da var jeg bare oppgitt over at eplene nok en gang var et bedrøvelig skue. Ikke et eneste eple ble spist, frukten så mildt sagt udelikat ut. Slik hadde det ikke alltid vært hos meg, de to første årene var eplene friske, flotte, store, saftige og gode, men da skurven gjorde sitt inntog, ble det brått slutt på dette.

1: Mitt første tiltak mot epleskurv

Første tiltak epletreet er blitt kraftig beskåret. Pass på at du gjør dette på et fornuftig tidspunkt. Foto johnsteffensen. No
Første tiltak er å beskjære epletreet kraftig, gjøre det mer luftig. Da trives ikke soppen som fører til epleskurv. Foto: john steffensen

Så hva har jeg gjort i det siste? Da jeg i februar 2017 bestemte meg for å komme soppen til livs, startet jeg med selve treet. Det ble beskåret kraftig! Tanken er at treet skal være luftig, at det er god avstand mellom grenene. (Det skal være så luftig at en skal kunne kaste en hatt mellom grenene.) Da vil det komme mer luft gjennom treet, noe som skaper dårligere vekstvilkår for bl.a. soppen som helst ønsker et stillestående og fuktig «inneklima», dvs. en tett trekrone, tettsittende blader og grener. Nå er epletreet blitt mye luftigere enn det har vært på mange år. Men pass på at du venter med beskjæringen til faren for mer enn minus 10 grader er over. For blir det under -10 grader C, kan et sterkt beskåret epletre dø. På den annen side skal du ikke utsette beskjæringen for lenge. Det må gjøres før våren starter for alvor, før sevjen begynner å gå i treet (dvs. mange steder før 1. mars).

2: Det andre jeg har gjort for å forhindre skurv

Alt vissent løv er fjernet. Det øverste bildet på siden viste hvordan det så ut før jeg fjernet løvet. Foto www. Johnsteffensen. No
Alt vissent løv er blitt fjernet rundt epletreet. Dette er det andre tiltaket for å bli kvitt epleskurv. Soppsporene overvintrer bl. A. I det visne løvet som ligger på bakken, og om våren infiserer disse epletreet på nytt når regnet får sporene til å sprette opp på de nye bladene og skuddene. Derfor; bort med alt vissent løv! Øverst på denne siden ser du hvordan det så ut rundt epletreet før jeg fjernet det visne løvet. Foto – john steffensen

Det andre jeg har gjort i februar, er å fjerne absolutt alt vissent løv under og rundt epletreet. Jeg har gått grundig til verks og foretatt løvryddingen i et ganske stort område rundt treet. Har det blåst litt etterpå, slik at nytt løv har lagt seg rundt treet, har jeg også fjernet dette. Men den første rakeøkten tok desidert lengst tid. Viktig: Løvet destrueres ved å brennes eller samles i sekker som leveres som avfall. Det må ikke legges et annet sted på eiendommen – ei heller i kompostbingen! Eneste unntak er om du aktivt varmkomposterer avfall.

Nå er treet kraftig beskåret, og alt løvet på bakken er fjernet. Dermed har jeg tatt vekk mye av det som gjennom vinteren huser soppsporene, og som fører til at epletreet blir angrepet på nytt om våren når regnet treffer det visne løvet og sender soppsporer opp i luften som så smitter treets nye skudd og blader.

Dette har jeg gjort så langt (dvs. medio februar 2017). Jeg kommer tilbake med mer stoff om hva jeg foretar meg videre i kampen mot epleskurv, og er du interessert i ytterligere opplysninger om skurv på epler, og hvordan en kan bekjempe skurvsoppen, kan du besøke den nystartede Facebookgruppen «Epleskurv i hagen»

Neste innlegg: Epleskurv (3) Kampen mot skurv

Sjekk Facebook-gruppen Epleskurv i hagen

 

La andre få vite om dette innlegget..