Epleskurv (4) – Kampen mot skurv på eplene i hagen

Aroma-epler i starten på august. Foto - john steffensen

Epleskurv (4)

Tror jeg er på rett vei: Forekomsten av epleskurv synes å være mindre i år…

Skurv på epler. Hvordan få bukt med dette? Www. Johnsteffensen. NoDet er en stund siden jeg har skrevet om skurv på epletreet mitt. Det har for så vidt vært stillstand i eplehagen siden jeg skrev om dette forrige gang. Dvs. jeg har fulgt med på epletreet, og jeg har sprøytet det en gang med «Oase-gjødsel» på bladene. Det kan virke som om jeg er på rett spor… Så langt har jeg klart å holde skurven litt på avstand.

Straks det var antydning til skurv på bladene, ble disse fjernet og lagt i en papirpose og brent i ovnen. De siste ukene har jeg også tatt bort blader som ligger for tett inn til frukten. Av frykt for at evt. skurvsopp skal smitte over på eplene fra bladene. Dessuten tror jeg at frukten blir bedre dersom den får mer lys. Jeg har kunnet ta vekk blader rundt alle eplene fordi jeg kun har ett epletre, som i tillegg er i en grei høyde, dvs. under to meter.

Flere blader er blitt fjernet rundt eplet både for at frukten skal få mer lys og at avstanden i evt. Skurvbefengte blader skal være større. Foto john steffensen www. Johnsteffensen. No
Ett av eplene i begynnelsen av august 2017. Bladverket i nærheten av hver frukt er blitt fjernet. I teorien skal dette gi eplet mer lys, i tillegg til at avstanden til evt. Skurvbefengte blader blir større. Foto – john steffensen. Www. Johnsteffensen. No

Jeg har heller ikke mange epler å holde styr på, men det er flere enn i fjor, og frukten synes å ha det bedre. Men selv om jeg nesten klarer å holde skurven unna, fins det også andre skadegjørere i området, såvel insekter som dyr. Jeg har flere ganger observert hjort i nærheten av gjerdet vårt, jeg har endatil sett spor av dem inne i hagen, like ved epletreet. Så det spørs om jeg får beholde frukten selv, eller om det blir hjortemat. Det er jo lov å håpe at hjorten ikke forsyner seg av rubbel og bit om den skulle dukke opp i ly av nattemørket.

Det nederste bildet viser hvordan frukten ser ut i starten på august 2017, samt bladverk som er blitt fjernet fordi det synes å være smittebefengt, trolig av skurvsopp.

Jeg skal fremdeles holde deg oppdatert i «reality-serien» om epleskurvens liv og levnet i egen hage  😀 .

Neste innlegg: Epleskurv (5) Frastjålet nesten alt!

Les også første del av epleskurv i hagen, «Epler til besvær»

Sjekk Facebook-gruppen Epleskurv i hagen

La andre få vite om dette innlegget..