Epleskurv (6) – Opprensking foretatt. Nytt forsøk startet…

Epleskurv i hagen. Hvordan unngå epleskurv... Www. Johnsteffensen. No

Epleskurv: I dag har jeg foretatt en grundig opprensking og satt i gang et forsøk.

Epleskurv i hagen 6. Logo www. Johnsteffensen. NoEplehøsten 2019 ble et sørgelig kapittel for meg. Frukten ble helt ødelagt av epleskurv. Året før hadde alt vært bra, og derfor slappet jeg litt av høsten 2018 og i vår. Det straffet seg…

Jeg har imidlertid ikke gitt opp, og i dag har jeg gått grundig til verks. Det har vært tørt og pent vær i flere dager i tillegg til noen få plussgrader. Jeg har derfor tillatt meg å beskjære epletreet noe, men mest av alt (og det er det viktigste) fjernet absolutt alle visne blader både fra treet og fra bakken rundt. Der det har vært antydning til litt gress, er dette blitt klippet. Det er ryddig rundt treet nå, og alle blader pluss visne grener som var smittet av skurv, er blitt fjernet og brent!

Forsøk startet

Så har jeg satt i gang et forsøk. Tanken er at sopp ikke trives sammen med løk. (Løk inneholder svovel som sopp ikke kan fordra.) Derfor har jeg i dag grundig sprayet absolutt hele treet (stamme + grener) med følgende blanding: I en liter vann la jeg en oppkuttet løk. (Jeg hadde kun rødløk tilgjengelig i dag). Dette kokte jeg i 20 minutter og silte vannet etterpå. Løkavkoket ble deretter tilsatt 3 korker med rødsprit. Deretter ble det helt på en tom sprayflaske. Da avkoket var blitt kjølig, sprayet jeg mye avkok på hele treet (stamme og grener) som beskrevet foran. Jeg sprayet også den «nyfriserte» bakken rundt treet. Om 14 dager skal jeg gjenta sprøytingen. Deretter skal treet få fred til våren.

Det gjenstår litt til i høst…

Når absolutt alle blader fra omliggende trær har ramlet av, skal jeg rake rundt epletreet en gang til, dvs. fjerne alle blader. Så skal jeg ha et lag med helt ny plantejord rundt treet.

Dette er som sagt et forsøk fra min side. Jeg skal senere fortelle hva jeg gjør videre med epletreet. Det tok litt tid å gjøre jobben i dag, men all den tid treet ikke er så stort, gikk det for så vidt greit. Det ble faktisk en fin arbeidsøkt i den kalde, fine høstdagen.

Les også resten av serien om epleskurv: Epler til besvær

Meisenes merkverdigheter 6. Om en av våre mest folkekjære fugler kjøttmeis. 768x393
Du vil trolig ha glede av min serie om meisene. Klikk på bildet.

La andre få vite om dette innlegget..