Tenåring i huset – Grensesetting og kjærlighet

Alle de andre får lov. Men gjør de nå egentlig det...? Www. Johnsteffensen. No

Det ligger mye kjærlighet i grensesetting

Tenåringens overraskende svar

Av John Steffensen – Del 4

Mange foreldre holder seg våkne mens de venter på at tenåringen skal komme hjem. De voksne går ikke til sengs før de har forvisset seg om at deres sønn/datter er vel i hus. Det ligger mye omsorg i det å vente på barnet sitt. Man skal ikke forvente at gutten eller jenten ser dette selv, for det oppleves gjerne irriterende at mamma og /eller pappa ikke vil legge seg før familien er komplett.

Den eneste i venneflokken…

En jeg kjenner, fortalte at hun i ungdomstiden var skikkelig irritert over akkurat dette. Hun måtte alltid være hjemme til et bestemt klokkeslett, og hun visste at mor og far aldri gikk til ro før hun var kommet vel hjem. Jenten påstod at hun var den eneste i venneflokken som måtte forholde seg til et slikt regime. Bestevenninnen hadde ingen tilsvarende begrensninger. Hun fikk være ute så lenge hun ville.

Den kloke venninnen

Det endte med at de to venninnene samtalte om problemet. Den første sa: «Jeg spyr av foreldrene mine, de får ikke sove før jeg er hjemme. Jeg får ikke være like lenge ute som deg. Jeg er møkka lei av å ha det på den måten. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt den samme friheten som deg!» Da svarte venninnen: «Er du klar over hvor heldig du er..? Hjemme hos meg er det ingen som sitter oppe og venter. De er ikke interessert i å høre hvor jeg har vært, hvem jeg har vært sammen med eller hva jeg har gjort. Du aner ikke hvor heldig du er! Du har foreldre som bryr seg, fordi de er oppriktig glad i deg. Jeg skulle ønske at mine foreldre hadde brydd seg mer. Jeg føler at det er ett fett for dem om jeg kommer hjem eller ei.»

Hold ut – En dag vil tenåringen forstå…

Mer enn 1600 originalskrevne innlegg på www. Johnsteffensen. NoSelv om du som forelder, ikke umiddelbart får gehør for dine anstrengelser overfor tenåringen, vil barnet ditt på et senere tidspunkt forstå grunnen til at dere var såpass strenge med ham/henne. Alt var gjort i kjærlighet, fordi dere er glad i barnet deres. Glem ikke at de fleste tenåringer er nettopp dette; barn! Og barn som ikke blir tatt vare på, eller satt grenser for, utsettes for omsorgssvikt.

Husk at det ligger mye kjærlighet i grensesetting. 

Søk sammen som voksne. Bli enige om hvordan dere vil ha det.

Det  vil bli lettere å håndtere tenåringen i huset dersom flere tenåringsforeldre kunne snakke sammen, samarbeide og bli enige om en felles praksis. Da vil den unges utsagn om at «alle andre får lov», lett falle til jorden. Fordi de voksne er blitt enige om hva som er lov, og hva som ikke er lov.  De voksnes felles opptreden vil gjøre det lettere å håndtere forsøk på å sette tenåringsforeldre opp mot hverandre.

Vær ikke redd for å sette grenser. Vær en tydelig, kjærlig og ansvarsfull voksenperson. Det lønner seg både på kort og lang sikt. Hold ut, du får din lønn om litt. 

Dette er 4. innlegg i serien. Les også femte del.  Les starten på serien «Tenåring i huset».

 

La andre få vite om dette innlegget..