Tenåring – Demningen brister
Når barnets oppførsel oppleves urettferdig og uforståelig
Av John Steffensen – Del 3
– Det suger, det e’ så forbasket kjedelig alt sammen. Eg hater dere….! Gutten eller jenten som alltid har vært så tilfreds og blid, er med ett blitt alt annet enn enkel å forholde seg til. Foreldrene møtes med høylydte sukk og stønn, og kroppsspråket er ikke til å ta feil av. Tenåringen himler med øynene, tramper i golvet, vender ryggen til og smeller hardt med dørene. Det er ikke bare-bare å ha en nesten-voksen i huset.
Men hvorfor oppfører barnet seg slik? Er det for å såre mamma eller pappa? Det er neppe fordi den unge ønsker å markedsføre seg på en positiv måte eller for at de voksne skal bli mer vennlig innstilt overfor ham/henne. En slik dårlig oppførsel øker ikke tenåringens goodwill. Akkurat det vet gutten eller jenten godt – et sted inni seg…
Derfor brister demningen
Det er langt mer sannsynlig at det sinte, ubehagelige, utakknemlige og uvennlige utbruddet i bunn og grunn skjuler andre følelser. Demningen brister, og det blir mamma og pappa som får det….

Det kan for eksempel være barnets frykt for å mislykkes. Eller kanskje en reaksjon på en kritikk som han/hun fikk for lenge siden, og som gutten eller jenten har båret på over tid. Kanskje har tenåringen kommet til kort i venneflokken, eller at han/hun ikke fikk viljen sin – eller ikke fikk oppfylt sin drøm når det gjaldt varme følelser overfor en annen. Det kan være at tenåringen ikke lykkes på skolen, noe han eller hun er lite komfortabel med…
I ungdomsskoletiden vokser jentene ofte noe fra guttene både mentalt og kroppslig. Jentene kan synes at jevnaldrende gutter er barnslige og trekkes derfor mot litt eldre gutter. Guttene derimot søker ikke sjeldent jenter som er yngre enn seg selv.
Nye vennskap. Nye aktiviteter.
I puberteten oppstår det nye og flere vennskap. Barn som har holdt mye sammen fra de var små, etablerer andre vennskap. Tenåringene utvikles som sosiale individer. Det å miste gamle venner kan oppleves som en sorg, mens andre synes det er vanskelig å etablere nye vennskap. I jakten på hvem man i bunn og grunn er, tester man også ut nye fritidsinteresser. Dermed kan barn som tidligere hadde stor glede av en spesiell aktivitet, ikke lenger ha lyst til å holde på med det samme. Noe som igjen kan skape konflikt overfor mamma og/eller pappa, som hadde andre ønsker for barnet sitt.
Frustrert tenåring
Tenåringens sterke følelsesutbrudd, som i tillegg kan oppleves uventet, uforståelig, urettferdig og urimelig, kan like gjerne være et uttrykk for frykt, smerte eller ulykke… Følelser som en frustrert tenåring omgjorde til sinne – og som av en eller annen grunn gikk ut over andre, personer som ikke hadde fortjent det….
Noe av frustrasjonen kan skyldes at tenåringen føler seg mer voksen og fornuftig enn det foreldrene har vent seg til at de er. På den annen side er den unges evne til å tenke konsekvens dårligere utviklet enn det barnet selv er klar over, noe som kan bekymre foreldrene i stor grad. Situasjonen blir komplisert fordi tenåringen føler behov for å løsrive seg og å bli mer selvstendig, samtidig som det er vanskelig for foreldrene å slippe taket fullstendig. I dette spenningsfeltet oppstår det fort konflikter og krangler.
Et råd til deg som forelder: Ta ikke alt inn over deg – ta det ikke personlig når tenåringen i huset oppfører seg urimelig. Husk å skrive handlingen på den kontoen det hører hjemme… For hva er vel den egentlige årsaken til at familien ikke lenger oppleves like harmonisk som før…?
Dette er 3. innlegg i serien. Gå videre til neste del (del 4). Les starten på serien “Tenåring i huset”.