Kanel – Det fins sunn og mindre sunn kanel

Sunn kanel er mitt forstevalg. Www. Johnsteffensen. No

Kanel – Sunn og mindre sunn.

Visste du at Mattilsynet anbefaler at man ikke spiser eller drikker mye kanel daglig? Årsaken er at mesteparten av kanelen som selges i dagligvarebutikkene, er såkalt Cassiakanel, en type kanel som stammer fra Kina og Indonesia. Cassiakanel har et høyt innhold av det levertoksiske stoffet kumarin, et stoff vi ikke bør innta i store mengder, fordi dyreforsøk har vist at dette kan skade leveren. Spesielt utsatt er små barn (1- og 2 åringer) som spiser havregrøt med kanel daglig eller som drikker kanelbasert te. 

Det er litt rart at de kanelvariantene vi nordmenn spiser desidert mest av, ikke er merket med Mattilsynets advarsel. Det burde ha vært gjort, for det er ikke bra at leveren kan bli skadet, selv om leveren i dette tilfellet kan reparere seg selv når inntaket av kumarin reduseres eller forsvinner.

Det fins kanel som er sunnere – og bedre

Heldigvis fins det annen og sunnere kanel på markedet, såkalt Ceylonkanel (fra Sri Lanka). Denne inneholder nesten ikke kumarin, og man kan derfor spise Ceylonkanel med god samvittighet. Ceylonkanel har bedre lukt og en mildere og mer aromatisk smak. At den i tillegg er nesten fri for kumarin, blir skikkelig vinn-vinn. Ceylonkanel er mitt opplagte førstevalg. Denne kaneltypen selges i de fleste helsekostforretninger og på nettet, men undertegnede har også sett at produsenten Santa Maria, som har krydderhyller i en del matvarebutikker, også har Ceylonkanel i sitt sortiment.

Flere gode helseeffekter

Kanel sies å ha en rekke gode helseeffekter. Ikke bare passer kanel perfekt til bakverk, gryteretter, grøter og desserter, kanel har også en gunstig effekt på bl.a. blodtrykk og blodsukker. Men bruker du mye kanel, ville jeg uten tvil ha valgt den sunneste typen; Ceylonkanel. Selv om den er litt dyrere i innkjøp.

Verdens beste oppskrift på focacciabrød foto john steffensen. Www. Johnsteffensen. No 6
Den desidert beste focaccia-oppskriften fins her. Klikk på bildet!

 

La andre få vite om dette innlegget..