Hvordan kolesterol tetter til blodårene

Operasjonssal mh9001784671

Kolesterol bidrar til at rundt 17 000 000 dør årlig

Kolesterol er både et gode og et onde. Fettstoffet produseres i leveren, og det er livsviktig for menneskekroppen. Problemet er at det kan bli for mye av det gode, og at for mye kolesterol over tid kan gjøre stor skade. Det tar imidlertid mange år før problemene viser seg.

Vi kjenner ikke den eksakte årsaken til aterosklerose, det at åreveggene blir ødelagt og arteriene tettes til. Men vi kjenner en rekke faktorer som spiller en betydelig rolle; røyking, høyt blodtrykk, diabetes, overvekt og høyt kolesterol.

Lærerik video om kolesterol

Denne videoen viser tydelig hvordan aterosklerose utvikles over tid, og hvordan det dårlige LDL-kolesterolet kan skape store problemer når den fine, glatte innsiden av åreveggen først er blitt ødelagt. Jeg anbefaler deg å se denne videoen – og om mulig ta dine forholdsregler.

[youtube_video clip_id=»fLonh7ZesKs»]

 

Husk at kroppen lager kolesterol selv, og at tilførsel gjennom kosten derfor er unødvendig! Forskning viser at det er sunt å spise mindre mettet fett – og erstatte dette med umettet fett. Dersom en foretar en slik endring i kostholdet, vil det umettete fettet virke kolesterolsenkende! Pass likevel på at det totale fettinntaket blir mindre enn det har vært tidligere, fordi mettet og umettet fett inneholder like mye energi (kalorier) og derfor kan bidra til vektøkning.

Mange artikler om kolesterol og aterosklerose på dette nettstedet

På johnsteffensen.no fins en rekke artikler om aterosklerose og kolesterol. Bruk gjerne søkefeltet oppe til høyre – eller sjekk kategoriene helse, kosthold og trening.

Klikk gjerne direkte videre til to av innleggene «Aterosklerose. Når åreveggene ødelegges.» og «Kolesterol quiz«.

La andre få vite om dette innlegget..