Betydelige helseeffekter av kondisjonstrening
Når du skal trene utholdenhet (kondisjon), er det viktig at du finner aktiviteter du liker. Det kan være jogging, sykling, rask gåing i motbakke, aerobics, turgåing, fotball, tennis, svømming, squash, langrenn… Jo dårligere utgangspunkt du har (jo mindre du har trent tidligere), desto større effekt har utholdenhetstrening!
Det fins tre prinsipper ved all kondisjonstrening. ♥ 1: Hvor hardt du trener (dvs. intensiteten). For at treningen skal ha effekt på kondisjonen, må den skje med høy intensitet. Du må enkelt sagt bli andpusten. ♥ 2: Øktens varighet er også vesentlig. Minst 20 til 25 minutter etter at du har varmet opp! ♥ 3: Hvor ofte du trener har også betydning. To til tre ganger i uken er passelig treningsfrekvens.
Kondisjon (utholdenhet) defineres som evnen til å arbeide hardt med relativt høy intensitet over tid. Slik trening øker oksygenopptaket i blodet, noe som fører til at musklene får mer oksygen og således kan holde det gående lenger. Trening øker arbeidskapasiteten, noe som resulterer i en vinn-vinn-situasjon med tanke på helsen: Reduksjon i risiko for hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft, ryggplager og belastningsskader.
Kondisjonstrening er dessuten vektkontrollerende. Den gir økt velvære, økt overskudd og bedre søvn. Kondisjonstrening har også positiv effekt på den psykiske helsen – i tillegg til at stresstoleransen øker. Utholdenhetstrening har også gunstig effekt på immunforsvaret. Du blir ikke nødvendigvis mindre syk, men sykdomsperiodene blir kortere fordi kroppens evne til å reparere seg selv, blir betydelig bedre fordi du har trent.
De fysiologiske effektene ved utholdenhetstrening er at hjertets slagvolum øker. Det vil si hvor mye blod hjertet pumper per slag. Det dannes nye hårørsårer i muskelfibrene (ofte også i selve hjertemuskelen). Kroppens forbrenning øker, noe som fører til at midjemålet reduseres. Det er ikke uvanlig at utholdenhetstrening også gir lavere blodtrykk pga. at åreveggenes celler, når de blir fornyet i kroppen, erstattes av nye og mer elastiske celler som et resultat av treningen.
Endelig må nevnes at kondisjonstrening fører til økning av det gode kolesterolet (HDL), samt at personer med angina-smerter (hjertesmerter) kan ha positiv effekt av utholdenhetstrening ved at de kan få redusert sine angina-plager.