I middelhavskosthold spiller olivenolje og rapsolje en viktig rolle.
Del 4 – Matoljer og nøtter
Som beskrevet tidligere, bør fett fra meieriprodukter og storfe reduseres i et hjertesunt middelhavskosthold. I matlagingen må matoljer få større plass, og det er olivenolje og rapsolje som gjelder. Husk at når matoljer brukes på stekepannen, ødelegges gradvis oljenes gode egenskaper ved økende varmebelastning. Derfor anbefales det å bruke stekepanne med f.eks. teflonbelegg som bidrar til at man trenger forholdsvis lite olje i starten av stekingen. Mot slutten kan man fylle på mer olje. Men et bedre alternativ er å bruke stekeovnen til middagsrettene, ved å bruke ildfaste former eller langpanne.
Det er videre verdt å merke seg at rapsolje har en nøytral smak, mens olivenolje smaker oliven. Vanlige olivenoljer (ikke jomfruolje) smaker mindre oliven og egner seg best til steking. Den kaldpressede olivenoljen (jomfruolje) egner seg svært godt til pasta, sauser, salater, dressinger etc., men er altså dårligere egnet til steking.
Blant nøttene er det valnøtter som er best undersøkt og dokumentert. Likevel regner man med at alle nøtter fra trær har en gunstig helseeffekt. Selvsagt skal man ikke overdrive inntaket av nøtter, et inntak på rundt 30 gram daglig skal være bra. Nøtter fra trær har en gunstig fettsammensetning og er rik på antioksidanter og sporstoffer. Slike nøtter er: valnøtter, caschewnøtter, mandler og hasselnøtter.
Gå til 5. del i serien: Brød og kornprodukter
Gå til starten av serien: Se også del 1.
Tekst: John Steffensen. Foto: Louis Hansel / Unsplash