Middelhavskosthold – Fisk

Middelhavskosthold del 3. Foto louis hansel unsplash

Middelhavskosthold. Fet fisk er bra, men det er ikke noe «must». Det viktige er at det står fisk på menyen ofte.

Del 3 – Fisk

Visste du at fiskekjøtt inneholder stoffer som senker blodsukkeret? Det viser seg også at det blir enklere å gå ned i vekt dersom fisk er en naturlig del av menyen.

Hjertesunn mat. Vignett. Www. Johnsteffensen. NoDet anbefales å spise mer fisk, og det er lurt å variere mellom ulike fiskeslag. Å bare spise fet fisk. er ikke noe poeng. Det viktige er at fisk hører til menyen, både som pålegg og på middagsbordet. Mest sunn – og best – er fisk som ren råvare. I Norge har vi svært god tilgang på fisk, men litt for mange nordmenn styrer unna fisk på menyen. Fiskeforbruket i Norge har vært avtakende, og det gir grunn til bekymring. For fisk som ren råvare har mange fordeler. Ikke bare smaker det godt, fisk har også en stor helsemessig gevinst.

På samme måte som med kjøtt, er det viktig å lese varedeklarasjonen på ferdigmat, bl.a. over hvor mye fisk retten faktisk inneholder. Sjekk også om det er mye fremmedfett i produktet. Alle friterte fiskeprodukter bør unngås, i hvert fall hvis en tenker at fisken skal være hjertesunn.

For all mat gjelder det at det er lurt å planlegge middager for flere dager fremover, gjerne for en uke om gangen. Da blir det lettere å handle inn de råvarene man trenger, og at man kan gjøre bevisste valg mht. det å styre unna usunn hurtigmat. En annen viktig ting er å skille mellom hverdag og fest. At man en gang i blant unner seg noe ekstra, skal man ha god samvittighet for. Det er i hverdagskostholdet utfordringen først og fremst ligger. Det er dette kostholdet som bør være hjertesunt. 

Les også del 4 av serien: Matoljer og nøtter

Gå til starten av serien om Middelhavskosthold

Tekst: John Steffensen. Foto: Louis Hansel / Unsplash

Om unge som er blitt eldre. Foto warren wong. Www. Johnsteffensen. No
Klikk på bildet

La andre få vite om dette innlegget..