Chia, superfrøet som er proppfullt av viktige næringsstoffer

Chia

Chia, superfrøet som er proppfullt av viktige næringsstoffer

Rart å tenke på at disse bittesmå frøene, på størrelse med valmuefrø, skal være så sunne. I de siste månedene har jeg drysset dem over frokostblandingen, og selv om de ikke smaker noen ting, skal chiafrø være meget bra. Ikke bare inneholder de viktige antioksidanter og er en god kilde til Omega 3, de gjør også godt i kroppen. Chiafrøene inneholder to ganger mer protein enn andre frø/korn, to ganger så mye kalium som bananer, tre ganger så mye jern som spinat og hele fem ganger mer kalsium enn melk. Dessuten inneholder chiafrøene mineralet bor som er viktig for at skjelettet tar opp i seg kalsium.

Oppskriften på fenomenale frokostbrød finner du på www. Johnsteffensen. NoChiafrø kan med hell brukes til det aller meste; bakverk, salater, frokostblandinger, smoothies, sandwich, grøt, muffins, vafler, rundstykker osv. Chia gir mer energi, økt styrke og utholdenhet, har en positiv innvirkning på vekttap og senker blodsukkeret. Chiafrø danner en «slimbarriere» i tarmveggen som gjør at opptaket av karbohydrater blir forsinket. Dermed vil heller ikke blodsukkeret stige så fort som det ellers ville ha gjort. Chiafrø gir i tillegg metthetsfølelse, noe som er greit for dem som ønsker å redusere kroppsvekten.

Chiafrø er ørsmå, men når de tilsettes fuktighet sveller de opp og binder omtrent 12 ganger sin egen vekt i væske. Du kan spise frøene uten først å ha tilsatt vann. Du kan bl.a. drysse frøene på maten. EU har godkjent chia som ingrediens i mat (brød) med en anbefaling på max 15 gram per dag (eller max 5% av brødblandingen).

Chia – «Runner’s Food»

På grunn av sitt høye innhold av viktige næringsstoffer, og det at opptaket av karbohydrater forsinkes, er chia blitt en viktig del av kostholdet i utholdenhetskrevende idretter, f.eks. marathonløping. Derfor kalles chia også «Runner’s food».

Chiafrø ble opprinnelig dyrket i Sør- og Mellomamerika i mer enn 4 000 år. Superfrøene inngikk i Azteker- og Inkaindianernes kosthold sammen med mais og bønner. I de siste årene har mange andre også fått øynene opp for chia frø, og interessen verden over har vært sterkt stigende. Vet du forresten at Coop (Goman) sitt deilige brød «Fiber og frø» også inneholder chiafrø?

Chiafrø selges i helsekostforretninger og velassoterte dagligvarebutikker. Det fins to typer; økologisk chia og frø som er blitt dyrket frem på mer høyintensivt vis. De førstnevnte er de dyreste. Vær obs på at peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere på frøene.

 

La andre få vite om dette innlegget..