Gode spisesteder i Funchal, Madeira

Gode spisesteder i funchal. Www. Johnsteffensen. No

Restauranter i Funchal slik jeg opplevde dem i 2018

Ut og spise i Funchal, Madeira

Reisebrev nr 22 fra Madeira. Tekst: John Steffensen

Om du besøker Madeira, er muligheten stor for at du kommer til å tilbringe noe tid i den største byen, Funchal. Her fins det en mengde spisesteder. Man kan velge mellom ulike kjøkken, og prisforskjellene er store. Lokalbefolkningen har sine favoritter. Et tips kan være å la innslaget av maderianere få bestemme spisestedet. Det må jo være en grunn til at enkelte restauranter er mer populære enn andre. Kan hende er det maten, kan hende er det prisen?

Evalueringen av restaurantene i denne artikkelen baserer seg på erfaringer gjort i 2018. Jeg har tidligere utgitt «Anbefalte spisesteder i Funchal», en rangering av restauranter frem til og med 2017.

Nedenstående evaluering kommer i tillegg til forannevnte. Men spisestedene blir her evaluert annerledes. (Maksimal total poengsum = 30)

PRINCIPAL BISTRO

Dette er hele restauranten. På en liten gårdsplass. Www. Johnsteffensen. No
Dette er hele restauranten, inne på en trang gårdsplass. Www. Johnsteffensen. No

I 2018 har Principal Bistro vært blant de beste på Tripadvisors rangering. Restauranten (som er midt i sentrum) befinner seg inneklemt mellom flere hus, der store baldakiner fungerer som tak. Her fins ingen utsikt, og lokalitetene (om de kan kalles det) er ikke spesielt koselige. Et tregolv er lagt løst på underlaget, og hver gang kelnerne passerer bordet vårt, rister vi godt. Vi blir servert av en hovmester som virker noe fjern. Han smiler i hvert fall ikke. En ung kvinnelig servitør derimot er velvilligheten selv.

Biffen er noe av det beste vi har smakt. Den er delikat anrettet og smaker himmelsk. Bildet øverst på siden viser biffen slik den blir servert på Principal Bistro. Desserten holder dessverre ikke samme høye nivå. Den er helt på det jevne. Principal Bistro er et populært sted, og det lønner seg å bestille bord.

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  20

 

CRIS’S PLACE

Cris's place er en liten og intim restaurant. Og en av funchals aller beste. Foto: john steffensen
Cris’s place er en liten og intim restaurant. Og en av funchals aller beste. Foto: john steffensen

Også i 2018 måtte vi teste vår favoritt-restaurant Cris’s Place. Restauratøren Cris driver flere spisesteder i Funchal. Alle med det til felles at de figurerer på Tripadvisors 10 på topp liste. Det borger for kvalitet! Cris’s Place befinner seg i utkanten av Funchal, i Lido-området. Her er det mange hoteller og dermed også mange turister. De besøkende har virkelig fått øynene opp for dette fantastiske spisestedet der det anbefales å bestille bord på forhånd.

Menyen på cris's place er meget rikholdig. Dette er en av de valgfrie starterne i "special concept" til 37,50 euro. Foto: john steffensen
Menyen på cris’s place er rikholdig, meget delikat anrettet og nydelig på smak. Maten er en fryd for så vel øyne som gane. Dette er en av de valgfrie starterne i deres «special concept» til 37,50 euro. Foto: john steffensen

Lokalet er ikke stort, men det er også mulig å sitte ute på fortauet.

Jeg anbefaler «Special Concept». Da betaler man 37,50 euro per person for all mat og drikke. Bildene av maten taler for seg selv. Den oser av kvalitet, og alt smaker like godt som det presenterer seg.

Cris’s Place er en restaurantopplevelse du bør unne deg. Vær klar for en uforglemmelig gastronomisk aften. Tar man i betraktning at alt koster 37,50 euro per person, koster ikke et besøk på Cris’s Place skjorten.

 

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  27

 

LA AO FUNDO

Gaten er trang, men likevel har man laget plass til uteservering. Stemingsfullt å sitte her i den godt besøkte gågaten. Foto: john steffensen
Gaten er trang, men likevel har man laget plass til uteservering. Stemingsfullt å sitte her i den godt besøkte gågaten. Foto: john steffensen

La Ao Fundo befinner seg i den gamle bydelen i Funchal et steinkast fra det gule fortet på byens vestkant. Denne restauranten figurerer høyt på Tripadvisors rangering. Også her lønner det seg å bestille bord. Vi fikk et bord i den trange gaten, og dette var et OK sted å innta måltidet. Det var i det minste litt «miljø».

Hovedretten var smakfull og god. Foto: john steffensen
Hovedretten var smakfull og god. Foto: john steffensen

Hadde det ikke vært for den unge, vennlige servitøren fra Venezuela, hadde vi trolig forlatt La Ao Fundo med ufortettet sak. Vi syntes betjeningen var lite smidig og samarbeidsvillig. Vi fikk ikke sette oss før de hadde dekket ferdig alle bordene, enda det var 20 minutter siden restauranten hadde åpnet. Dermed fikk vi en særdeles dårlig start på restaurantbesøket.

Maten smakte imidlertid godt, og den unge jenten fra Venezuela var meget dedikert og empatisk og reddet kvelden.

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  21

 

DOS COMBATENTES

I dette byggets første etasje holder dos combatentes til. Foto: john steffensen
I dette byggets første etasje holder dos combatentes til. Foto: john steffensen

Dos Combatentes har sentral beliggenhet ikke langt fra det midterste fortet i Funchal. Restauranten skal være populær blant lokalbefolkningen og tidvis kan det være vanskelig å få plass. Da vi besøkte Dos Combatentes var vi imidlertid de eneste gjestene. Vi talte åtte ansatte som hadde lite å gjøre, og ingen av dem bød mye på seg selv overfor de eneste spisegjestene de hadde. De virket noe uengasjerte og uinteresserte.

Maten på dos combatentes var helt ok, men ingen stor gastronomisk opplevelse. Foto - john steffensen
Maten ingen stor gastronomisk opplevelse. Foto – john steffensen

Vi hadde fått stedet anbefalt på hotellet, og besøket var for så vidt ingen bomtur. Been there – done that!

Ett varr sikkert, Dos Combatentes var ikke et sted vi ville komme tilbake til under dette oppholdet. Til det fins det mange andre og bedre alternativer.

Biffen var grei, men heller ikke noe mer. En del gode smaker, men ikke særlig saftig og aromatisk. Litt uspennende og forholdsvis traust anrettet. Desserten var også på det jevne. 

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  17

 

BERESFORD RESTAURANT

Det er stil over beresford restaurant
Det er stil over beresford restaurant. Antrekket er smart casual, men kom ikke i shorts og sandaler.

Beresford Restaurant befinner seg på det fantastiske fem-stjerners hotellet, Quinta Jardins do Lago, litt oppe i høyden, en del bratte bakker opp fra Funchals sentrum. I denne restauranten er det nedre aldersgrense på 8 år, og serveringen holder et høyt faglig nivå i stil med det antall stjerner som quintaen signaliserer. Beresford holder til i hotellets eldste bygning, og blant inventaret fins diverse gamle gjenstander, bl.a. en gedigen skjenk som en gang tilhørte øverstkommanderende for de engelske styrkene under Napoleonskrigen: General Beresford. 

Beresford restaurant kan kunsten med å tilberede fantastisk gode supper.
Beresford restaurant kan kunsten å tilberede fantastisk gode supper. Supper hører til det maderianske kjøkken. Alle på madeira spiser suppe hver dag.

Rent prismessig vil en kveld på denne restauranten falle noe dyrere enn de øvrige på denne siden. Maten består av en herlig miks av maderianske og internasjonale retter som blir anrettet og servert med høy profesjonalitet. Beresford skal ha ros for at betjeningen strekker seg langt for å imøtekomme kundenes ønsker, som det å lage spesialdessert til diabetikere. En kan velge mellom a la carte, tre-retters eller fem-retters meny.  En flott opplevelse!

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  26

 

ATALAIA II

I denne trange gaten fins en god pizzarestaurant. Inngang på høyre side. Foto: john steffensen
I denne trange og meget trafikkerte gaten fins en god pizzarestaurant; atalaia ii. Inngang på høyre side. Foto: john steffensen

Atalaia II befinner seg i en sidegate til Rue de Santa Maria, en av de mest berømte gater i Funchal. Vi er i gamlebyen og her fins det mengdevis av serveringssteder. Atalaia II er en pizzarestaurant som er vanskelig å finne, og inngangen i Rue dos Barreiros er ikke lett å oppdage. Det gjør det ikke enklere at det i tillegg kjører mange biler gjennom den svært trange gaten.

Atalaia ii har en enkel innredning. Foto - john steffensen
Atalaia ii har en enkel innredning. Men i motsatt ende av inngangen fins en bitte liten åpen gårdsplass. Her er det allright å sitte, samtidig som en ser at maten blir tilberedt. Foto:  john steffensen

Atalaia II fikk vi anbefalt av en ansatt på hotellet. Han var veldig glad i italiensk pizza (den tynne bunnen med de rike smakene), og hos Atalaia II fikk han nettopp dette. Spisestedet skal også være et populært sted blant lokalbefolkningen. 

Vi besøkte pizza-restauranten to ganger og ingen av gangene var det spesielt mange spisegjester i lokalet.

Pizzaen er god, og den er rimelig. Vi satte oss på den lille åpne gårdsplassen bakentil, og der er det greit å sitte og samtidig se kjøkkenpersonalet lage mat til oss. Vi liker alt vi får servert, og betjeningen er oppmerksom og hyggelig. Lokalitetene er ikke spesielt koselige med et sterkt innslag av plast. Men maten er det ikke noe å si på (i hvert fall ikke til den prisen). Dette er også blitt lagt merke til på Tripadvisors rangering.

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  18

 

REGIONAL FLAVOURS

Fra regional flavours sin uteservering. Foto - john steffensen
Fra regional flavours sin uteservering. Foto – john steffensen

Ikke langt unna sentrumsparken Jardim Municipal do Funchal, stedet med de mange Funchal-taxiene, finner vi Regional Flavours. Dette spisestedet har europeisk sjømat på menyen – med særlig fokus på fisk fra Middelhavslandene. Restauranten gjør det også godt på Tripadvisors rangering.

For en nordmann er det selvsagt stas å bli servert av «Mister Mo i Rana», en maderianer som har arbeidet i Norge i 8 år. Mest i Mo i Rana, men også et års tid i Bergen. Selv om det nå begynner å bli lenge siden  har «Mister Mo i Rana» ikke glemt sin norsk. Han har endatil et snev av nordlandsdialekt.

Regional flavours. Dessert. Panacotta med pasjonsfrukt. Foto - john steffensen
Regional flavours. Desserten, panacotta med pasjonsfrukt, var velsmakende og god. Foto – john steffensen

Vi sitter ute i den lille gågaten som også rommer flere andre spisesteder. Dette er et OK sted å sitte. Førsteinntrykket er kanskje ikke det beste. De store dekketallerkene har utvilsomt sett bedre dager og burde ha vært skrotet. Ut over dette ser det meste greit ut. Vi bestiller indrefilet, og den er helt OK, selv om det ikke er noen stor gastronomisk nytelse. Det meste i Regional Flavours er på det jevne.

Betjeningen er hyggelig, og vi blir tatt godt vare på, selv om de etter hvert får det litt travelt med andre gjester også. Prismessig er denne restauranten som de fleste andre på denne siden. Ikke like rimelig som Atalaia II og heller ikke like dyr som Beresford. Et sted midt i mellom.  

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  19

 

THE RITZ  MADEIRA

For 45 euro får man tre-retters middag + alle drikkevarer + sian lesleys dinner show + dans på the ritz madeira. Foto - john steffensen
For 45 euro får man tre-retters middag + alle drikkevarer + sian lesleys dinner show + dans på the ritz madeira. Foto : john steffensen

Midt i sentrum av Funchal ligger The Ritz, i en gammel, ærverdig bygning i kolonistil. Bygningen er ett av flere kjente ikoner i Funchal. The Ritz Madeira har alltid kunder sittende på det brede fortauet. Her er samles såvel lokalbefolkning som turister. Er det pent vær, og det er det jo som regel på Madeira, velger de fleste å sitte utendørs. Trenger en taxi, er det en lang, lang rekke gule drosjer på motsatt side av gaten.

Full rulle på the ritz. Dinner show med sian lesley og dansere.
Full rulle på the ritz. Dinner show med sian lesley og dansere. Sian lesley har vært tilknyttet moulin rouge og lido de paris. Nå er det madeira som gjelder. En herlig opplevelse! Foto: john steffensen

The Ritz Madeira kan også skilte med lekre konditorvarer. En kopp kaffe eller te her er ikke å forakte. Men vi valgte, etter anbefaling fra et par britiske damer, å besøke The Ritz Madeira en av de to kveldene i uken der Sian Lesley presenter sitt forrykende «Dinner Show» – med påfølgende dans. Her må det bestilles bord, for dette er populære arrangementer. Tre retters middag samt alle drikkevarer (etter behov) er inkludert i prisen på 45 euro. I tillegg får en et vel tre kvarters show med den tidligere Moulin Rouge-artisten Sian Lesley og hennes dansere. Programmet er feiende flott og vel verdt å få med seg.

De tre rettene er svært velsmakende og lekkert anrettet. Det imponerer oss at serveringen blir så raskt unnagjort. Alle gjester får mat samtidig, og alle får mat som er varm. Her er det ingen ting å si på logistikken. Når showet er ferdig, er det dans på The Ritz. Etter Sian Lesleys fengende danseshow med kjente låter i bøtter og spann, er det bare å aktivere dansefoten. Dette blir en skikkelig artig kveld – og maten er topp!

MATEN . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

MILJØ . . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

SERVICE . . . . . .  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

TOTAL POENGSUM  . .  25

Enda flere spisesteder i Funchal er blitt besøkt. Les mer om «Anbefalte spisesteder i Funchal, Madeira»

La andre få vite om dette innlegget..