Middelhavskosthold. Det er ikke ett fett hvilket fett man spiser.
Del 2 – Kjøtt
Generelt kan vi si at man bør spise mindre fjøsfett, dvs. fett fra storfe og meieriprodukter. Spiser man mindre mengder av ku, svin og sau, blir mengden av det ugunstige, mettede fettet redusert. Det anbefales å spise mer kjøtt fra fjærkre, som kylling og kalkun. Dessuten er det bedre med rene kjøttprodukter enn bearbeidet kjøtt (ferdigprodukter som f.eks. pølser). En bør videre velge karbonadedeig fremfor kjøttdeig, pga. at karbonadedeigen inneholder mindre fett.
Om du ønsker å kjøpe bearbeidet kjøtt, lønner det seg alltid å studere varedeklarasjonen. Her er det flere ting som er interessante, men i dette avsnittet fokuserer vi på fett. I dag er man opptatt av å spise riktig type fett, ikke minst mulig fett. Det er mettet fett man skal redusere. Fagfolk hevder at dersom man reduserer inntaket av mettet fett, og øker inntaket av umettet plantefett, kan det totale fettinntaket økes noe.
Gå videre til neste del: Fisk
Les også “Del 1 – Frukt og grønnsaker”
Tekst: John Steffensen. Foto: Louis Hansel / Unsplash