Madeiravin – ingen annen vin er mer holdbar

Madeira vin

Åpnet Madeiravin kan holde seg i mange måneder

Gammel Madeiravin er en sjeldenhet, og de få som fins, koster flesk

Reisebrev nr 27 fra Madeira. Tekst: John Steffensen for www.johnsteffensen.no

Jeg har tidligere skrevet om Madeiravinens oppdagelse – eller oppfinnelse, et resultat av et slumpetreff…

Madeiravin har gjennom tidene appellert til mange berømtheter, personer som har hatt Madeiravin som sitt opplagte førstevalg. I filmsnutten nederst presenteres Madeiravinen grundigere, samtidig får vi glimt av den praktfulle øyas topografi. Filmen er først og fremst en hyllest til Madeiravinen, en presentasjon som forsøker å gi oss en slags smaksopplevelse selv om vindråpene ikke fins i nærheten av ganen.

Nesten evigvarende

Madeiravin tåler svært godt å bli lagret, i så måte er den nesten evigvarende… Dens kraftige aroma og påtagelige fylde gjør den kanskje best egnet som dessertvin. I hvert fall syns de fleste nordboere det. Men på Madeira hører vinen med i svært mange sammenhenger.

Historisk sus

Det er som å smake på historien når man tar en slurk Madeiravin. En flaske som er blitt åpnet, kan holde seg i månedsvis. Dette fordi vinen er blitt til på en helt spesiell måte, den er blitt madeirisert – en varmebehandling som bare blir benyttet på den vakre atlanterhavsøya. Per definisjon er vinen ødelagt, for ingen andre viner lages slik som dette.

Estrada do guindaste madeira... Txt... Thibault mokuenko c0e09bgtm68 unsplash
Les mer om makeløse madeira. Klikk på bildet.

Fordi Madeira i århundrer ble flittig brukt som forsyningsbase for lange skipsreiser, måtte madeirianerne alltid sørge for å ha den etterspurte vinen tilgjengelig. Ved å tilsette noe sprit, ble vinen mer holdbar. Dessuten smakte Madeiravin som befant seg i trefat under skipsdekk verden rundt, mye bedre enn andre vintyper. 

S 3029 terrantez 76 e1601313653292Mange druetyper benyttes

Det fins i dag 6 store vinhus på Madeira. Rundt 900 vindyrkere avler druer i svært bratte skråninger med vulkansk jordsmonn.

Den mest dyrkede druen er tinta negra mole. Hele 90% dyrker denne. Men de beste Madeiravinene lages av andre druetyper; boal, sercial, verdelho og malvasia. Sistnevnte er søtest. Boal er halvtørr, mens sercial og verdelho er tørre. Den druetypen som mange mener står for den beste kvalitetsvinen, er terrantez. Problemet er at denne druen nesten er blitt utryddet.

Noe for enhver anledning

En av vinprodusentene sier følgende om ulike Madeiraviner: En fantastisk «hverdagsvin» er «Leacock’s Rainwater». Om du skal feire noe spesielt (et jubileum, en rund fødselsdag, et bryllup etc.) velg «Colheita» (Blandy’s eller Cossart Gordon er begge gode). «Alvada» er også et spennende valg med en herlig smak. For ikke å glemme «Terrantez» – som er verdt hver euro.

Om du skulle komme over en riktig gammel uåpnet Madeiravin-flaske, kan du skryte av å eie en sjeldenhet. De eldste er så vanskelig å få tak i at de blir solgt til hinsides priser. Så får vi håpe at den gamle vinen er verdt prisen man betaler. Det gjenstår å se – ikke minst smake.  Men den gleden er ikke Hvermannsen forunt…

Foto: The Blandy’s wine lodge in central Funchal

Madeira. Fra sentrum av funchal. Foto www. Johnsteffensen. No
Jeg velger meg madeira! Les mer ved å klikke på bildet.

La andre få vite om dette innlegget..