Presentasjon – Kunsten å formidle

Obama foto welcome to all pixabay

Kunsten å formidle.

Presentasjonsteknikk

«Te deg så folk hører på deg», sa den svenske scenekunstneren Lill Lindfors. God presentasjonsteknikk overlater ikke noe til tilfeldighetene. Kunsten å formidle gjør seg ikke selv. Her følger flere tips til hvordan man får respekt og blir hørt i en stor eller liten forsamling. 

Øv deg på å lese manuset høyt

Selv om ditt manus ser bra ut på papiret, skal du alltid øve godt på forhånd. Når du leser manuset høyt for deg selv, oppdager du snart hvilke setninger som høres klossete ut, og hva du ikke helt har helt kontroll på. Øv derfor så godt at du gjør deg uavhengig av manus. Vær i det minste bombesikker på hvordan du vil starte, og hvordan du vil avslutte. (Viktig!)

Mental innstilling

Når det er din tur, vær 100% fokusert. Ikke vær opptatt med andre ting før du skal i ilden. Sørg for at du gir deg selv minst 10 minutters mental forberedelse. Om du er nervøs; gå og gå – og ta noen dype åndedrag; pust, pust, pust! Få bort overskuddsadrenalinet. Alle er litt nervøs før de entrer en scene eller et podium. Det kan faktisk være fordelaktig å være litt skjelven…

Maktens sentrum

Vær bevisst på hvordan du entrer rommet. Vit hvor du skal hen, gå med bestemte skritt og vær tilstede i deg selv og i rommet. Sørg for at du står midt på scenen, for det er det som er maktens sentrum! Sørg for at alle ser deg. Er det lyskaster, pass på at du står i lyset! Husk at når folk ser deg tydelig, hører de også bedre hva du sier!

Søk øyekontakt

Hvis mulig, ta noen skritt frem og søk øyekontakt med de som sitter nærmest, før du begynner.  Du oppleves mye mer levende når du har øyekontakt med ditt publikum. Se på folk når du snakker til dem, møt blikket deres! Blikkontakt gir en opplevelse av nærhet og inkludering.

Snakk tydelig og ta hvileskjær

Ikke snakk for fort, snakk tydelig og ta små hvileskjær underveis. La noe av det du har på hjertet få mulighet til å synke inn hos tilhørerne. Husk å åpne munnen når du snakker, ditt publikum kan ikke åpne ørene! 

Kroppsspråk

Ikke stå med ryggen mot publikum f.eks. om du skal vise noe på et lerret eller en tavle, vær også varsom med å stå med skuldersiden mot tilhørerne. Husk øyekontakt og nærhet!

Humor er viktig

Om det er noe som skjærer seg, er dette ikke verdens undergang. Blir det rot i papirene eller i teknikken, forsøk å tøyse det litt vekk. Ikke ta deg selv høytidelig. Husk at når trollet kommer frem i lyset, sprekker det. Humor virker befriende for alle, den går rett til hjertet uten å ta omveien om hjernen…

Hvordan kle seg

Glem heller ikke hvordan du ser ut, hvordan du kler deg. Ikke vær grå og kjedelig, men ha gjerne en liten fargeklatt, f.eks. et gøyalt slips eller en fresh skjorte. Ikke bli for glorete, det tar lett oppmerksomheten bort fra det du ønsker å formidle.

Lykke til!

Du vil trolig ha nytte av å lese «Ikke mist besinnelsen»

Bildet øverst: USAs president Barack Obama blir bl.a. husket for sine store talegaver. Foto: WelcomeToAll! (Pixabay)

Tankene kommer alltid best til... Www. Johnsteffensen. No

 

La andre få vite om dette innlegget..