Tips til hvordan presidentdebattene kan forbedres

Sosiale medier om hvordan presidentdebattene i usa kan bli bedre...

Sosiale medier flommer over av gode råd til presidentdebattene i USA.

I den første presidentdebatten avbrøt Donald Trump sin motdebattant (Joe Biden) og debattleder Chris Wallace minst 128 ganger(!). Trump avbrøt dem begge både når de stilte spørsmål, og når de skulle svare. I tillegg kom Trump med mange mumlende/forstyrrende bemerkninger underveis. Debattleder Wallace måtte be presidenten minst 25 ganger(!) om å slutte å avbryte, og å følge debattreglene. Joe Biden på sin side avbrøt Presidenten noen titalls ganger, men ikke i nærheten av Donald Trumps stadige avbrytelser. Som kjent endte debatten i kaos, selv om den erfarne moderatoren Chris Wallace etter beste evne forsøkte å få til en meningsfull diskusjon. Hele seansen ble et tap for det amerikanske folk, mente flere kommentatorer.

Men hvordan kunne man fått debatten til å fungere? Hva kunne Chris Wallace ha gjort for å skape en interessant samtale mellom de to presidentkandidatene? En egen komite ser nå på problemet, for slik som dette kan det ikke fortsette. Det er to presidentdebatter igjen, og en gjentakelse av det som skjedde 29. september, er absolutt ingen interessert i. Ett av forslagene skal være å skru av mikrofonen til den som ikke har ordet. Men om dette alene er nok, er tvilsomt.

Klipprunde
Fra facebook

Jeg har fanget opp en del kommentarer på sosiale medier om hva TV-kanalene og moderator kan gjøre for at disse debattene skal fungere. Det hagler av forslag, og her følger et knippe av det mer uhøytidelige slaget. Jeg har også tatt med Trevor Noahs rett-fra-leveren-kommentar til den famøse debatten.

Bruk barnehagepedagogikk og bestem at bare den som holder i erteposen, får snakke.

Man kan bruke lydtette bokser fra «Kvitt eller dobbelt», så kan de stå inni der å kauke til programlederen slår på lyden igjen.
 
Hva med sånne strøm-armbånd som gir støt (slik de bruker i «Huskestue»)? Avbryter du, så får du karamell.
 
Elektrisk hundehalsbånd!
 
Bruke dusjpolletter for å skru på mikrofonen; 45 polletter à 1 minutt. Funker på camping, enkel teknologi.
 
Å ikke ha med Donald kunne vært en god start.
 
Debattlederen kunne med en knapp sørge for at den som tok ordet uten lov – eller avbrøt andre, umiddelbart fòr gjennom scenegolvet via en luke som ble åpnet.
 
 
 
Til slutt et litt mer konstruktivt forslag:
 
1. Kutte mikrofonen på den som ikke har ordet.
2. Gjennomgå regler for diskurs, som kun å snakke i «jeg»- og «vi». Ingen beskyldninger mot motstanderen, bare fokus på hva JEG vil gjøre og jobbe for. Personangrep fører til tap av taletid.
3. Faktasjekke underveis med hornsignal på løgner – eller støt til den som lyver. Da ville man umiddelbart sett vedkommende vri seg, og kvi seg for å ytre flere usannheter, og Trump ville ha trengt hjertestarter.
 
Havregrøt-klubben fins på www. Johnsteffensen. No. Et vell av havregrøt-oppskrifter...
Mange ulike oppskrifter til hverdag og fest. Klikk på bildet.
 

La andre få vite om dette innlegget..