Spennende Madeira
Madeira, noe for enhver smak.
Reisebrev nr 26 fra Madeira. Tekst: John Steffensen for www.johnsteffensen.no
For hageentusiaster er Madeira et eldorado. Blomstrende busker og spennende trær fra mange land og verdensdeler vokser i såvel private hager som parker. Det bugner av blomster nesten alle steder; fra sjø til fjell, i hotellanlegg, utenfor butikker, i planteoppsatser, offentlige rom, strandpromenader… Mange av våre hjemlige stueplanter vokser fritt på Madeira, flere av dem som store busker eller trær.
Foto øverst: Fra Madeiras nordkyst, mellom byene Porto da Cruz og Santana. Thibault Mokuenko/Unsplash
Enorme julestjerner
I Norge har vi dem som potteplanter, men på Madeira har de en helt annen størrelse. I de lavereliggende og tørre områdene på sørsiden av øya liker f.eks. julestjerne seg godt. Her blir de flere meter høye!
Bare på Madeira
En annen skjønnhet er Kamelia, surjordsplanten som opprinnelig kommer fra Øst-Asia. Sånn sett er Kamelia ikke enestående, for mange av plantene på Madeira har opprinnelig aldri vokst der. Mange er over tid blitt innført fra andre subtropiske områder, men en del er endemiske, hvilket betyr at de bare vokser naturlig på Madeira. Slike planter har artsnavnet maderensis.
April-mai . Et uforglemmelig syn
Noen kjenner Kamelia som en buskformet potteplante, men på Madeira trives Kamelia svært godt der den vokser vilt og utvikler seg til store busker eller små trær på samme måte som julestjerne. En annen plante som forbindes med Madeira, er palisandertre eller jakaranda. Reiser du til Madeira i april-mai, vil de 4-5 cm store blekfiolette jakarandablomstene lyse mot deg i hundre- og tusentall på hvert eneste tre. Et uforglemmelig skue! Verdens mest berømte og lengste jakaranda-allé fins i Funchal, men det praktfulle treet vokser også mange andre steder på øya.
Verdens mest berømte laurbærskog
En hageentusiast vil gjerne også få med seg Madeiras berømte laurbærskog. På verdensbasis er laurbærskogen truet. Områder på jorden som tidligere var dekket av laurbærskog, er for lengst blitt fortrengt av befolkningsøkning, avvirkning og annen vegetasjon. På Madeira er 15 000 hektar med laurbærskog beskyttet som naturreservat. (Det har i flere hundre år vært forbudt å felle ethvert tre på Madeira uten myndighetenes tillatelse.) Særlig på nordsiden av øya, fra 300 til 1300 meters høyde, er klimaet optimalt for laurbærtrær. Her fins det eviggrønn, temperert subtropisk regnskog.
Andre områder som er særskilt beskyttet, og hvor man må ha spesiell tillatelse til å besøke, er naturreservatene Desertas og Selvagens. I tillegg kommer de marine reservatene Rocha do Navio og Garajau.
Derfor er det våtest i nord
På nordsiden regner det mye mer enn på sørsiden. Nordsiden er utsatt for varme og fuktige passatvinder som treffer øya fra nordøst. Luften blir presset opp i høyden (Madeiras høyeste fjell er 1862 m) hvor den kjøles ned og det dannes tåke og skyer. Madeiras sørside ligger i le bak de høye fjellene. Dette er grunnen til at majoriteten av hotellene befinner seg i sør der klimaet er tørrere. Vannet som faller i fjellene, blir ledet til sørsiden via et imponerende, langstrakt vannkanalsystem; levadaer. Slike kanaler fins også andre steder på kloden, men ikke i et slikt omfang som på Madeira. Levadaene er populære mål for turister som rusler på levadastiene overalt i Madeiras vakre og ville landskap der innslaget av de nydeligste vekster er iøynefallende.
Beste utsikt
Men om man vandrer langs en levada eller en gammel sti eller ferdselsåre, og man ønsker å nyte utsikten fra en fjelltopp e.l., er sjansen for fri sikt størst tidlig på morgenen. Fra kl 11 kommer tåken ofte sigende i fjellheimen. Det er store temperaturforskjeller mellom sjø og fjell. Om man har hatt en vindfull og noe kjølig dag til fjells, kan man en liten time senere sitte i shorts og badetøy nede ved kysten og ha det godt og varmt. Som jeg har skrevet før; klimaet på Madeira oppleves spesielt godt for oss nordmenn; som en god norsk sommer nesten året rundt.
De varmeste, tørreste og våteste månedene
Den som vil sikre seg med tanke på sol og regn, bør notere seg at de varmeste månedene på Madeira er juli, august og september. De tørreste er de to førstnevnte. Våtest er det i november, desember og januar. Om man ønsker en forholdsvis pålitelig værmelding for Madeira, kan man benytte den offisielle værmelderen, tilsvarende vår yr.no – klikk her.
I den største byen, Funchal, faller det kun 3 mm nedbør i løpet av en normal sommermåned og 100 mm i en tilsvarende vintermåned. For ordens skyld; Funchal befinner seg på øyas sørside. Det gjør de fleste turistene også. Svært mange av dem får en helt spesiell tilknytning til den usedvanlig vakre, spennende og gjestmilde øya. Madeira blir for mange et sted å høre til… og ikke minst; å lengte etter!
Les mange flere reisebrev (25 stk) fra Madeira