Sangen Smil

Smil! Få se om du kan smile... Le! Få se om du kan le... Prøv! Det koster deg jo intet....

Sangen Smil

Ten sing bergen var landets første ten sing-gruppe, stiftet 4. September 1967. Samme høst fikk jeg i oppdrag å skrive en sang til koret. Dermed ble "smil" til, en sang som i mange år var en slags stamsang for svært mange tilsvarende grupper i norge.I serien «Egne sanger» presenteres denne gangen «Smil» (#15). YouTube-opptaket er fra «Husker du» (NRK Fjernsynet) fremført av Rune Larsen med familie. I bakgrunnen korer en ganske ung og uoppdaget Sissel Kyrkjebø (15 år gammel).

«Smil» ble den første originalskrevne sangen for Ten Sing-bevegelsen. At jeg fikk gjøre dette, får Kjell Grønner ta æren for. Ten Sing var ennå i sin spede begynnelse, og gruppen hadde ennå ikke hatt noen opptredener. Korets leder, Kjell Grønner, spurte meg en lørdag jeg var på kontoret hans i Ynglingeforeningen i Bergen, om jeg ville skrive en sang til Ten Sing. Han mente at det ville gå fint, han hadde hørt flere av de andre sangene jeg hadde laget. Personlig hadde jeg ikke noen tro på at jeg kunne skrive en sang til Ten Sing, men Kjell Grønner ga seg ikke: «Jo, dette klarer du, John!» 

Jeg ble smigret over at han hadde tiltro til meg, jeg var jo bare 16 år gammel, og etter litt ga jeg etter. Jeg spurte: «Hva syns du jeg skal skrive om da?» Han tenkte seg litt om, så sa han: «Du kan lage noe om ordtaket; Smil til verden, så smiler verden til deg!»

Da jeg gikk hjem denne lørdagen, kom melodien til meg mens jeg gikk over Blomstertorget. Melodien var klar da jeg låste meg inn hjemme. Noen timer senere var de tre versene skrevet. Påfølgende dag var jeg på møte hjemme hos familien Grønner. Da presenterte jeg den nyskrevne sangen.

Kjell Grønner likte sangen svært godt. Han fikk Christian Werner til å lage et korarrangement, og deretter ble sangen øvd inn. Sangen «Smil» ble en umiddelbar suksess og ble etter hvert en stamsang for svært mange Ten Singkor i Norge.

Opptaket du hører her, er ikke Ten Sing-utgaven, men familien Larsens. Opptaket er fra Odd Grythes populære programserie «Husker du» (1984).

Det hører med til historien at sangen «Smil» ble fremført flere ganger av ulike artister i den samme programserien. Da følte jeg meg med ett ganske gammel, for «Husker du»-konseptet rommet som oftest sanger som hadde vært populære i mange tiår før «Smil» ble til.

«Smil»

Tekst og melodi: John Steffensen (1967)

1:

Tenk, det er atter morgen – og en dag blir ny!

Tenk, jeg har ingen sorger, jubler jeg i sky!

Det er hva du trenger: våkne opp med smil,

ingen sorger lenger – alt er bare smil!

SMIL – få se om du kan smile!

LE – få se om du kan le!

PRØV – det koster deg jo intet….

Smiler du, så smiler jeg, så smiler alle andre. 

2:

Smil skaper alltid glede, allting går så lett,

og det kan solskinn sprede – til hver syk og trett,

Det er hva du trenger; smil på all din vei,

og ditt smil fortrenger, triste ting hos deg.

SMIL – få se om du kan smile!

LE – få se om du kan le!

PRØV – det koster deg jo intet….

Smiler du, så smiler jeg, så smiler alle andre. 

3:

Smil, vi skal alle høste av alt det vi sår,

smil til den minste – største, smil igjen du får.

Ja, det er hva du trenger: Smile dagen lang,

motta smil fra venner – Sette smil i gang!

SMIL – få se om du kan smile!

LE – få se om du kan le!

PRØV – det koster deg jo intet….

Smiler du, så smiler jeg… så smiler ALLE

www.johnsteffensen.no

 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Sangen Smil”

  1. Denne er kjent og kjær fra barndommen og jeg bruker den mye med klassene mine på skolen! Skulle så gjerne hatt noter… Mulig?

    1. Hei, Gunn Lisbeth.

      Takk for hyggelig tilbakemelding angående sangen «Smil». Jeg skal forsøke å etterkomme ditt ønske i løpet av få dager. En flott dag ønskes deg! 🙂 Mvh John Steffensen

Comments are closed.