Utholdenhetstrening er hjertevennlig

Kondisjonstrening

Utholdenhetstrening eller intervalltrening gir rask effekt og er supert for hjertet!

KondisjonstreningBåde friske og hjertesyke har godt av å trene intervaller. Ikke gå for hardt ut. Det er viktig at du klarer å holde trykket oppe så lenge som intervallene skal vare. Den intervalltreningen som i følge forskere er best, er 4 minutters belastning med 3 minutters aktiv «pause» eller hvile. Med aktiv «pause» (hvile) menes at du er i aktivitet, men ikke med full guffe som i fire-minutters øktene. Om du er i litt dårlig form, så kan du med fordel starte med en enklere variant av intervalltrening, nemlig 10 korte intensive økter. Dette kan være full fart opp en slak motbakke (100 meter lang). Deretter rusler du ned igjen til start. Så bånn pinne opp igjen, for deretter å gå rolig ned igjen. Dette regimet gjentas 10 ganger.

Du må under enhver omstendighet ikke starte intervalltreningen før du har varmet opp! Slik oppvarming kan vare i 10 – 15 minutter. Etter at de fire intervalltoppene (med tilhørende aktive pauser) er unnagjort, eller 10 x 100 meter i svak motbakke, skal du trappe ned igjen (3 – 10 minutter) før du avslutter med uttøyning.

Når du har intervalltoppene, skal du kjøre så pass hardt at du får kort pust og bare er i stand til å komme med helt enkle setninger; som f.eks. «Det går bra!», «To igjen» osv. Om du under hardkjøret kan snakke sammenhengende setninger/føre en dialog, er treningsøkten for slapp. Det er klokt å trene intervall med en liten reserve på lager. Dette kan du finne ut ved at du etter å ha gjennomført fire minutter med intervalltrening, føler at du er i stand til å holde ut enda ett minutt. Evt. at etter at du har kjørt fire hele intervalltopper, tenker at du kan være i stand til å gjennomføre også et femte fireminutters-drag.

Helseeffektene ved intervalltrening er økt fysisk arbeidskapasitet (oksygenopptak). Risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes, kreft, ryggplager og belastningsskader reduseres. Utholdenhetstrening er også vektkontrollerende, gir økt velvære, bedre søvnkvalitet, økt stresstoleranse, bedre psykisk helse og bedre immunforsvar. Dvs. at en tar seg lettere inn igjen ved sykdom.

Les mer om intervalltrening på http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7772098 

Det kan også være lurt å se den korte YouTube-videoen nedenfor.

[youtube_video clip_id=»NP0UzvdxSWQ»]

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..