«Kanel gifflar ? Vi er da dannet i teateret…»

Den nationale scene

Den nationale sceneOm «dannet» godteri på Den Nationale Scene

Da jeg var liten, og vi en sjelden gang gikk i teateret, var dette høytidelige saker. Vi tok på oss finstasen og gjorde vårt beste for å oppføre oss bra. Men vi var barn, og unger er ikke alltid lett håndterlige. I pausen hastet vi til salongen i andre etasje for å kjøpe Bergens dyreste brus og sjokolade. Så løp vi frem og tilbake inntil klokken kimet, og andre akt kunne begynne.

For noen dager siden så vi den flotte oppsetningen «Knutsen og Ludvigsen» for andre gang. Vi har mange barnebarn, og dette var runde nummer to, med de som ikke hadde anledning til være med første gang. Den Nationale Scene har tidlig start på denne forestillingen; kl. 16.30. Mange foreldre haster av gårde fra jobb, via skole og barnehage, og for mange blir det ikke tid til et skikkelig måltid før ettermiddagsforestillingen starter. Derfor må det improviseres. F.eks. kjøpe en liten pose små «Kanel gifflar».

Mens en venter på at publikum skal få slippe inn i Thalias tempel, sitter liten og stor og venter i teaterets foaje. Noen sklir på trappeavsatsen, noen klatrer på Ole Bull statuen, og en sitter og spiser det beste han vet; «Kanel gifflar». Gutten liker nemlig ikke sjokolade.  Det eneste i teaterets kiosk som poden kan tenke seg å prøve, er «Salte sild». Men disse faller ikke i smak, og dessuten er de ikke særlig mettende… Dermed blir det medbrakte «Gifflar». Ikke særlig mange, for snart er en godt voksen teatervakt på pletten. Han har allerede observert poden sitte rolig på trappeavsatsen med sine små «Gifflar». Vakten skritter resolutt ned til førsteklassingen og fremsier en lang tirade om hva som ikke er tillatt å ta med seg i teatret. Og av alt det avskyelige er altså «Kanel gifflar». Til sist avslutter vakten med følgende kraftsalve:  «Vi er da dannet i Teateret!»

Den siste replikken kunne han ha spart seg… tatt i betraktning det godteriet som teaterets egen kiosk tilbyr; sjokolader i alle varianter, inkludert kjekstypene «Kvikk Lunsj», «Crispo» og «Smash», samt diverse godteposer som altså er «dannet». Men godteposen må under ingen omstendighet inneholde «Gifflar»  – for sånt er udannet i teateret, må vite…! 

"gifflar" uønsket

La andre få vite om dette innlegget..