Meisenes utenomekteskapelige aktivitet.
Meisene er ikke monogame, de har flere partnere samtidig.
Hver enkelt meisefugl har sin personlighet. Deres adferd minner mye om menneskenes. De krangler med naboen, de slåss, de blir sjalu, de sliter med valg av partner, de flørter, er utro og forsøker etter beste evne å oppdra ungene til å klare seg på egen hånd etter noen ukers opplæring. Noen av meisene er skikkelige pyser, andre er dristige, hissige og går på med dødsforakt.
Opprinnelig trodde ornitologene at fugler flest var monogame. Men dette synet har endret seg fullstendig etter at man for ca 30 år siden begynte å DNA-teste fuglene. Testene viser at en del fuglearter forblir trofaste mot partneren sin, men at andre arter er svært promiskuøse. Meisene befinner seg et sted midt i mellom…
I Norge legger blåmeisen flere egg enn slektningene lenger sør i Europa. Når man sjekker eggene i norske blåmeisreir, finner man at ikke alle er blitt befruktet av den samme hannen. De utenomekteskapelige tildragelsene skjer først og fremst i begynnelsen av hunnens fruktbare periode. Det er gjerne bare de siste eggene hun legger, som er blitt befruktet av partneren.
Dette bør du være oppmerksom på mht. fuglekasser (rugekasser)
Noe annet interessant er at blåmeisen synes å foretrekke eldre hannfugler når de er på utkikk etter en partner. Kanskje på grunn av at en «gamling» har levd lenge, noe som i seg selv kan være et bevis på gode gener. Noen forskere har registrert at de eldste blåmeisene gjerne starter morgensangen tidligere enn de yngre, noe som kan virke forlokkende på hunnmeisene som da gjerne oppsøker hannen med rask visitt tidlig på morgenen. Eller kanskje er det fordi de eldre hannene har mer livserfaring og dermed vet hva som skal til for å kunne lokke til seg damer og innynde seg hos dem?
Så småfuglene er ikke alltid så uskyldsrene og tilforlatelige som man vil ha det til. Om du, som meg, mater fugler i hagen og setter opp rugekasser, må du ta inn over deg at ikke alt som foregår rundt husets fire vegger kan regnes for å være like sømmelig. Men det ser ut for at meisene klarer seg godt med flere partnere og sin høye grad av utroskap. Enn så lenge har forskerne ikke konkludert med hvilken genetisk betydning utroskapet har for meisebestanden.
Dette er 7. del i serien om meisenes merkverdigheter. Les første del.
Fant disse postene om meisene ved en tilfeldighet via google. Har lest alle 7 nå. Flott lesing! Takk for at du tok deg tiden til å dele 😀
Hei, Pat
Veldig hyggelig at du tok deg tid til å skrive noen ord om den lille fugleserien min. Det var kjekt! Ha en riktig hyggelig dag, og husk at meisene fremdeles trenger litt ekstra «bevertning» selv om våren trolig er like om hjørnet. 🙂
Enig med Pat. Dette var digg.
Tusen takk 🙂 Takk for at din gode tilbakemelding. Ha en hyggelig dag!
Mvh John