Hvilken mat beskytter mot sykdom?

Bringebær og boysenbær mh90031373211

Maten som beskytter mot sykdom

Bær inneholder antioksidanterDagbladet viste i september 2011 til ny norsk forskning som bekrefter at antioksidanter i bær, frukt og grønnsaker kan beskytte mot hjerte- og karsykdom, Alzheimer og kreft. Den nye studien av Siv Kjølsrud Bøhn ved Universitetet i Oslo underbygger meget godt det som tidligere er omtalt i johnsteffensen.no. Se innleggene «Antioksidanter ↔ Frie radikaler» + «Antioksidanter styrker immunforsvaret» + «Aldring».  (Artikkelnavnene inneholder lenker.)

Kjølsrud Bøhns forskning tyder på at antioksidantrik mat reduserer risikoen for å utvikle kroniske sykdommer. Professor i ernæring, Rune Blomhoff, Universitetet i Oslo, sier bl.a.: «Hvis arvestoffet eller DNA får mye skade, kan det øke risikoen for kreft. Hvis veggene i blodårene får mye slik skade, kan det føre til hjerte- og karsykdom. Og hvis mye slik skade akkumulerer i spesielle deler av hjernen, kan det gi økt risiko for Alzheimer.»  Antioksidantrik mat fører til endringer i blodcellenes genuttrykk, noe som tyder på at denne typen kosthold er gunstig for å styrke kroppens forsvarsprosesser og til å bekjempe oksidativt stress i cellene. (Mer om dette i de tre forannevnte innleggene i johnsteffensen.no. Oversikt over de sterkeste antioksidantene fins i «Antioksidanter ↔ Frie radikaler«.)

Mange bær er rike antioksidantkilderUtfordringen ligger i følge Blomhoff å finne frem til de riktige antioksidantene – og de riktige matvarene. Det fins få studier på helseeffekten av oksidantrike matvarer. Tidligere studier har hovedsakelig vært rettet mot antioksidanttilskudd. En er imidlertid overbevist om at den unike blandingen av antioksidanter som fins i enkelte matvarer, er bedre og mye sunnere enn de som fins i kosttilskudd, f.eks. i tablettform.

 

Les også «Det blir ikke sunnere enn dette» om antioksidanter og kolesterol. 

 

La andre få vite om dette innlegget..