Et mer saftig og velsmakende brød skal du lete lenge etter.
Dette havrebrødet er for tiden min favoritt. Det må være et av de beste hjemmebakte brødene som fins. Jeg anbefaler deg å prøve selv. Oppskriften er både uvanlig og enkel! Litt tid tar det, særlig med tanke på at noen av ingrediensene bør ligge i vann, gjerne natten over. Men har du ikke tid til å vente så lenge, vil en halvtime også gå bra. I oppskriften fins blant annet havremel. Om du ikke får tak i dette (eller har det for hånden), kan du i stedet mose havregryn til havremel (eller bruke sammalt hvete, finmalt.)
Dette saftige havrebrødet er holdbart, velsmakende og mettende. Det holder seg mykt og godt i flere døgn.
Tre viktige ting med oppskriften gjør dette brødet spesielt saftig og aromatisk:
A: Havregryn, havrekli og havremel bløtlegges før deigen lages. Dermed unngår vi at fuktighet trekkes ut av deigen på et senere tidspunkt. Som sagt holder det med 30 minutter bløtlegging, men du kan like gjerne la blandingen stå på kjøkkenbenken over natten om du vil bake brødet neste dag.
B: Ikke bruk mer mel enn nødvendig. Tilsett litt og litt når du elter. Brødene blir perfekte når deigen så vidt klistrer seg til fingrene når du tar på den. Da har du brukt nok mel.
C: Det siste viktige punktet er at deigen må eltes lenge. Elt i 15 minutter på lav hastighet etter at melet er tilsatt.
Om du ikke får tak i havrekli, kan kruskakli brukes – evt. 100 gram ekstra havregryn. Sammalt hvete, finmalt, kan også erstatte havremel.
Her er oppskriften:
Dette trenger du:
- 100 g lettkokte havregryn
- 100 g havrekli
- 200 g havremel
- 1 liter kaldt vann
- 1,5 ts salt
- 2 ss honning (evt. malt, sirup eller sukker)
- 0,5 pakke blå tørrgjær (rundt 6 gram)
- 850 g hvetemel (sånn cirka)
Slik går du frem:
Fordeig
-
Bland sammen havregryn, havrekli, havremel og kaldt vann i en bolle. La dette stå på kjøkkenbenken i minst 30 minutter (evt. natten over)
Havrebrød
-
Hell fordeigen over i en kjøkkenmaskinbolle. Rør inn salt, gjær, honning (evt. malt/sukker/sirup). Tilsett omtrent halvparten av melet.
Elt dette godt sammen med lav hastighet. Tilsett litt og litt mel til du har en deig som er litt klissete.
Elt videre i 15 minutter. Dekk så bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. (Det kan være at du synes deigen ikke hever så mye på dette stadiet. Det er normalt.)
Etterheving
-
2 brødformer pensles med smeltet smør (eller kles med bakepapir)
-
Del deigen i 2 like deler og trill ut til 2 brød.
- Fordel brødene i formene. Dypp fingrene dine i litt kaldt vann og gni vannet bortetter toppen av brødene. Strø godt med havregryn.
-
Bruk en skarp kniv og skjær et par/tre snitt på skrå i toppen av brødene, ca 0,5 cm dype.
- Dekk brødformene med plastfolie, og la dem etterheve i rundt 40 minutter.
- Når brødene er etterhevet, stekes de på 200 grader over- og undervarme. Steketid: 40 minutter.
TIPS:
Ønsker du ekstra sprø skorpe, kan du steke brødene 5 minutter til – uten formene.