Det farlige magefettet

Det er ikke ett fett hvor fettet sitter. Magefettet er farligst, i følge en stor europeisk undersøkelse. Image by © royalty-free/corbis

Magefettet gir grunn til bekymring

Det er ikke ett fett hvor fettet sitter. Magefettet er farligst, i følge en stor europeisk undersøkelse. Image by © royalty-free/corbisMenn som har et midjemål over 102 cm har grunn til å bekymre seg for dette. Hos kvinner bør det ikke vær mer enn 88 cm. (Anbefalt midjemål er 94 cm for menn og 80 cm for kvinner.)

Det er nemlig ikke det samme hvor fettet er plassert. En stor europeisk undersøkelse har vist at størrelsen på magen er langt mer avgjørende enn «Body Mass Index» (BMI). Mer magefett betyr økt ansamlig av farlig fett i blodet, og det er dette som er ugunstig. Blodårene påvirkes av det usunne fettet, og en får lettere åreforkalkning og dermed også økt risiko for hjerte- og karsykdommer. 

Grunnen til at magefettet er spesielt farlig, er at det stadig skjer en uskifting av fett i buken ved at gammelt fett frigjøres og nytt fett lagrer seg. Slik er det ikke andre steder i kroppen. Sammen med utskiftingen skilles det også ut en rekke betennelsesstoffer (cytokiner) som øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.

– Magefettet kan lett reduseres

Til LHL-magasinet «Det nytter» forteller fagsjef Inger Elling (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) bl.a.:

«Det viser seg heldigvis at magefettet ikke er så vanskelig å bli kvitt. Forskning viser at fysisk aktivitet kan redusere magefettet selv om en ikke går ned i vekt. Er du overvektig og går ned i vekt, er det også magefettet som forsvinner først, og det er jo godt å vite!»

Og hvordan finner en så sitt midjemål? Legg et målebånd rundt magen 1 cm over navlen. Her bør det ikke være mer enn 88 cm hos kvinner og 102 cm hos menn, men normen er hhv. 80 og 94 cm. 

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/norsk-overvekt-bekymrer/» color=»black»] Annen artikkel om samme emne[/button]

 

 

La andre få vite om dette innlegget..