Stewartia pseudocamellia – Verdens vakreste?

Stewartia pseudocamellia, japanstuartia, japanstewartia... Kjært barn har mange navn... (foto: john steffensen)

Stewartia pseudocamellia et fantastisk skue akkurat nå

Noen mener at Stewartia pseudocamellia må være et av verdens vakreste trær. Ett er i hvert fall sikkert, det er utrolig flott akkurat nå, lik en brennende tornebusk eller et lite fyrverkeri. Men det er ikke bare om høsten at Stewartia pseudocamellia er stilig. Det starter om våren med et vell av rettstående, fasettlignende blader som peker loddrett opp. Midt på sommeren blomstrer skjønnheten, men den beholder aldri blomstene lenge, for etter få dager kvitter den seg med dem, og de ligger vakkert strødd på bakken, som et slags himmelsk dryss.

Endelig er det noen bokstavelig talt gylne dager om høsten. Da er Stewartia pseudocamellia blant de mest fargesprakende i naturen. Om du da er så heldig at du har et eksemplar i hagen din, for i Norge er den stort sett blitt plantet ut, den hører ikke hjemme her.

Stewartia pseudocamellia, japanstuartia, japanstewartia... Kjært barn har mange navn... (foto: john steffensen)

Stewartia pseudocamellia er i slekt med tefamilien, og det skal finnes om lag 20 arter av den i det østlige Nord-Amerika og i Øst-Asia. Hele 14 arter forekommer bare i Kina. En del av artene er vintergrønne, men ikke det treet som jeg har i hagen min. Det kaster bladene etter at «fyrverkeriet» er over….

I Norge kalles treet også Japanstuartia eller japanstewartia. I fjellområder, nærmere bestemt på torvjord, trives den spesielt godt (Japan og Sør-Korea).

Om du er i Bergen, kan du besøke arboretet på Milde. Der har de siden før 1980 hatt fire asiatiske arter av slekten, og disse trives svært godt der.

Japanstuartia – eller Stewartia pseudocamellia, er lett gjenkjennelig med sine korte, silkehårete begerblad – og ikke minst på mønsteret i barken, der flakene som skaller av, og merkene etter disse, minner om et kart. Om høsten blir bladverket som sagt usedvanlig vakkert med gule og rødlige toner, og de karakteristiske brune frøkapslene som modnes og sprekker opp i fem fliker. 

Stewartia pseudocamellia trives i fuktig klima med mye nedbør

Japanstuartia (Stewartia pseudocamellia) er en surjordsplante som trives best i fuktig klima med mye nedbør. Stewartia pseudocamellia virker forbausende hardfør når den først har etablert seg. En har ikke sett antydning til vinterskader selv om temperaturen har vært under -20 ºC. Foruten surjord (dvs. ikke kalk!) trives den spesielt godt på solrike steder, i en lysning i skogen blomstrer den gjerne rikt. Hardførhet ca. H4-5.

En kan bestille Stewartia pseudocamellia hos en del hagesentre, men er du heldig kan det være at de har et eksemplar av treet i utstillingen. Et tre (trolig 7-8 år gammelt) stod priset til rundt 7 000 kroner hos et hagesenter i Bergen. Omregnet til meter vil således mitt eksemplar (bildet) trolig være verdt det dobbelte…  😆

 

La andre få vite om dette innlegget..