Hagen våkner til liv. Det samme gjør jeg.

I disse pallekarmene skal bl. A. Dyrkes gulrøtter og poteter. Foto - www. Johnsteffensen. No

Våronn i hagen

Nytt i min hage 

Min interesse for hagearbeid ble vakt da jeg på barneskolen hadde glede av skolehage-tilbudet i Bergen kommune. Jeg bodde midt i sentrum, og det var ingen mulighet til å dyrke jorden der. Derfor syntes jeg det var stas hver gang jeg kunne ta bussen ut i Øyjorden for å jobbe med blomster og grønnsaker i skolehagen. Dessverre er dette flotte tilbudet for lengst historie, men min hageglede ble vakt da.

Nå er jeg så heldig å ha en egen hage til disposisjon. Den er fruktbar der den ligger ved fjorden. Særlig er det artig å se de mange tresorter som finner seg vel til rette her. Det er ikke så mye jord i hagen min, i den forstand at den ikke når særlig dypt. Men det fins unntak. Enkelte steder er det godt med jord. Dessuten inneholder den en del leire, noe som skaper visse utfordringer med tanke på planteslag etc.

Jordfabrikken

Temperaturen er så vidt over null, men solen varmer godt. Det er herlig å kunne jobbe i hagen. Som det å lage et lite grønnskasbed. Foto: åse steffensen
Temperaturen er så vidt over null, men solen varmer godt. Flott tid for hage! Foto: åse steffensen

I 2019 har jeg gått til anskaffelse av en varmkompostbeholder, og i over to uker har jeg nå kompostert matavfall til den store gullmedalje. Dette synes å fungere meget bra, det er i hvert fall ingen dårlig lukt i komposten. 18 dager etter oppstarten slår varmen i mot meg når jeg åpner kompostbeholderen. Utrolig spennende – og artig! Komposteringen er i full gang. Jeg kommer tilbake til det prosjektet om litt.

Fra før har jeg med vekslende hell drevet med kaldkompostering, dvs. kompostering av hageavfall. Det er bl.a. slik jord som etter hvert skal brukes i det nye pallekarmbedet (se bildet). Ikke bare hagekompost, men også andre «godsaker» skal fylle de fire kassene. Jeg vil skape en næringsrik og god moldjord som poteter, gulrøtter, salat etc. kan trives i. God drenering er også viktig, ikke minst i en regnfull by som Bergen…

Pallekarmer på plenen

 

Nå er jeg altså i gang, og det er toppers! Pallekarmene har jeg plassert på den største flaten i hagen, dvs. i hjørnet av gressplenen. Vi er omgitt av gress, busker, blomster og trær på alle kanter, så grønne omgivelser er så visst ingen mangelvare hos oss. Gress har vi plenti av andre steder på tomten, og plenflaten ligger ikke så langt fra ytterdøren, noe som gjør det lettere å følge opp grønnsakshagen. Dessuten blir det koselig å ligge på plenen og sole seg omgitt av egenproduserte grønnsaker. Og hva er vel bedre enn å kunne hente poteter og gulrøtter fra egen hage og rett i middagen? Det fins ikke ferskere, friskere og bedre grønnsaker enn det.

Grønnsaker

De fem pallekarmene er kjøpt hos Biltema. Det samme er bøylene. Tråkkhellene er fra Byggmax. Kobbertapen fra Rusta. I disse kassene skal det såes gulrøtter og plantes litt poteter. Dessuten kan det bli sukkerter og muligens litt grønnkål eller salat. Jeg har ikke bestemt meg ennå. I og med at bedet anlegges på plenen, har jeg fjernet gresstorven der hvor plantejorden skal være. Hvis ikke vil gresset presse seg opp gjennom jorden, og lukejobben etter hvert bli formidabel. Når det gjelder kobbertapen, opplevde jeg i fjor at den var en meget effektiv barriere for snegler, som skygger banen når de kommer i kontakt med tapen. De får regelrett støt, og snur når de opplever ubehaget. Kobbertapen bør limes på ved romtemparatur, ellers holder den ikke så godt. Derfor tapet jeg karmene innendørs før de ble plassert på plenen.

Hestemøkk

En nabo driver med hester. Det kan være at jeg spør om å få litt hestemøkk der. I så fall må den ikke være for fersk, den bør helst være brent. Den kan med fordel ligge bar i bedet i minst 2 uker før den arbeides inn i jorden. Men øverst i bingen er det lurt å ha god plantejord slik at vekstene fort kan begynne å slå rot. I pallekarmene blir det dermed en miks av hagekompostjord + hagejord + kugjødelkompost + sand + litt aske – og trolig hestemøkk nederst. Senere (i hvert fall til neste år) vil verdens fineste egenproduserte jord fra varmkomposten også komme til nytte. Men den historien kommer jeg tilbake til…

Sjekk johns hagesider. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..