Jord i hagen. Den aller beste.

Den eller beste jorden... Johnsteffensen. No fotio pexels cottonbro

Jord i hagen. Den aller beste.

HAGETIPS

Det våres, hageinteresserte våkner til liv. Snart er våronna i hagen i full gang. Blir våren tørr – uten for mye regn, kulde, sludd, snø eller vind, blir det mange og lange timer for hageenstusiastene, Om det fins ugress i bed og kasser, kan du trygt dra dette opp nå. Jeg kan forsikre om at ugressfjerning blir mye vanskeligere og tyngre om noen uker!

Foto øverst: Cottonbro / Pexels

Mye “jord” kan neppe kalles for jord
Logo johns planteskole. Foto stephanie krist zziuyr. Unsplash
Tema: jord

Etter hvert vil hagesentre, byggevare- og dagligvarebutikker fallby kundene med tilbud på hagejord. Men glem ikke at mye av det som annonseres som “jord”, neppe fortjener den betegnelsen. De rimeligste sekkene inneholder torvjord som er hentet fra myrer og består stort sett av hvitmosetorv (sphagnum). Torvjord er ofte tilsatt litt sand og eventuelt leire, i tillegg til kalk og gjødsel. Torv har en unik evne til å oppta fuktighet og er fri for ugress, sopp og insekter. Slik jord er imidlertid ikke ferdig kompostert, og dermed vil komposteringsprosessen fortsette i din hage eller på din balkong, noe som fører til at jorda etter hvert synker. Påfyll blir derfor nødvendig. Torv er i seg selv næringsfattig, og plantene liker den sånn passe. Torven blir fort tørr og etterlater seg en hard, sprukken skorpe på overflaten, en skorpe som vannet bruker noe tid på å trenge gjennom. Torv er heller ikke et gunstig valg med tanke på miljøet. Den blir hentet opp fra myrer som blir ødelagt av utvinningen, samtidig som karbondioksid (CO2), metan (CH4) og lystgass (N2O) frigjøres til atmosfæren.

Les også: Vanning av planter. Den gylne middelvei.

Kjennetegn på god jord

God jord som plantene digger, inneholder lite eller ingen torv. Jord skal lukte godt, være lett å jobbe med, være finkornet og svart. Hvis du lurer på hvilken jord du skal velge, kan det være lurt å kjøpe en sekk fra hver av de produsentene eller butikkene som har den jorden du innbiller deg er bra. Når du åpner sekkene, ser du fort hvilken jord som er best. Da kan du gå tilbake til forhandleren å kjøpe det antall sekker du trenger.

No livnar det i lundar... Www. Johnsteffensen. No. Foto bruce kee unsplash
Foto: bruce kee / unsplash
Frø som spirer – og ikke spirer

Torv er forresten ikke bare elendighet. Det kan komme til nytte i drivhuset eller i såbenken samt i potter og kasser. Fordi torv er næringsfattig, kan den fint inngå i jorden som de nysådde frøene skal spire i. Dersom “frø-jorden” blir for næringsrik, vil de små frøene enten vokse for fort – eller få ødelagt sine bitte små røtter. Ublandet kompost er for eksempel alt for sterk kost for små frø. Da risikerer du at frøene ikke spirer i det hele tatt, fordi de blir spist opp av mikroorganismene i den umodne og/eller sterke kompostjorden. Om du bruker torv i potter og kasser, skal du velge en torvholdig jord med god struktur. Dette innebærer en god kombinasjon av fine og mer grove partikler, dette fordi planterøttene trives med en sunn kombinasjon av vann og luft. Om du er riktig lur, tilsetter du langtidsgjødsel, så er plantene sikret næringstilgang gjennom hele sesongen. Da må du bare huske å vanne om himmelens sluser er lukket.

Såjord er best til frø

Det selges spesiell såjord i hagesentrene. Såjord er næringsfattig og det beste utgangspunkt for såing. Sammen med f.eks. perlite (et hvitt, vulkansk materiale) gis plantene dermed en utmerket start. Perlite blandet i jord gjør jorden luftig, noe som er optimalt for små frø og røtter.

Les også: Gjødsel. Plantenæring og NPK

Slik lager du den beste jorden

Det fins mange måter å lage jord på selv. Du kan lese flere innlegg om Jordfabrikken her. Innleggene inneholder mange tips til hvordan du kan gå frem for å skape din egen fenomenale plantejord. Selvgjort er velgjort! Men du må gjerne også sjekke den glimrende videoen nedenfor, den forteller greit om enda flere gode måter å lage næringsrik jord på. Ta deg derfor tid til å studere “Bunkra jord i trädgården”

Les også: Jordfabrikken

La andre få vite om dette innlegget..