Makeløse Madeira

Folkedans forside img 0747

Reisebrev nr 1:

MADEIRA

Ferieparadiset i Atlanterhavet

Tekst og fotos: John Steffensen

Den fargerike folkedansgruppen "da boa nova" fra madeira. (foto: johnsteffensen. No)Madeira, blomsterbuketten som dukker opp langt ute i Atlanterhavet, på samme breddegrad som Casablanca i Marokko, har i årevis hatt en magisk tiltrekningskraft på folk fra en mengde nasjoner. 15 – 20 000 nordmenn drar hvert år til den lille portugisiske øya, en flytur som fra Gardermoen tar 4 timer og 45 minutter. Madeiras praktfulle, ville og dramatiske natur lokker, samtidig som normaltemperaturen er svært så fristende; en god norsk sommer året rundt. At det fins lite mygg, ingen direkte farlige insekter eller dyr, slanger o.l., er også et stort pluss. Tar en samtidig med at Madeiras innbyggere er meget vennlige, gjestfrie og positivt innstilte til de mange turistene som hvert år inntar den praktfulle øya, ja, så er det ikke rart at Madeira virker svært så forlokkende.

Madeira er som en eneste stor botanisk hage, 58 km lang og 23 km på det bredeste. Den ligger rundt 400 km nordvest for Kanariøyene, men mye lenger til havs. Sammen med Azorene og Kapp Verde utgjør disse øyene Makaronesia. Navnet betyr de lykkelige øyene, avledet fra det greske makaros som betyr lykke og nesos som betyr øy. Rent geologisk er Madeira delt i to, nordsiden og sørsiden.

 Madeiras natur er variert, vakker, vill og vidunderlig. Her fra curral das freiras ("nonnenes dal") (foto: johnsteffensen. No)

 

Den lille øya har flere høye fjell, på høyde med den norske fjellheimen. Pico Ruivo rager høyest med sine 1861 meter. Madeiras fjell ligger som en gedigen vegg som de varme og fuktige passatvindene fra nordøst må over. Den fuktige vinden presses opp i høyden, og dermed dannes det tåke og skyer. Vannmolekyler frigis, noe som bl.a. fører til regn på nordsiden av øyen. Der blåser det også mer enn på andre siden av fjellene.

På sørsiden, der de fleste turistene holder til, og der hotellene og spisestedene ligger tett som hagl, regner det omtrent ikke. I hovedstaden Funchal faller kun 3 mm nedbør i løpet av en normal sommermåned, mens en tilsvarende normal vintermåned (januar/februar) gir 100 mm. 

Funchal img 0727

Madeiras varmeste måneder er juli, august og september. Det mest ustabile været fins i de to nevnte vintermånedene, selv om det aldri regner spesielt mye på sørsiden av øyen, og middeltemperaturen absolutt er til å leve med.

Jeg vil ta deg med til Madeira og til mitt uforglemmelige opphold i månedsskiftet mai/juni 2012. I flere artikler følger tekst og bilder fra denne praktfulle og spennende øyen. Ikke rart at mange turister reiser om og om igjen til Madeira. Bitt av basillen, blendet av alt det vakre, fascinert av en dramatiske natur, lysten til å vandre i fjellheimen, gå de mange levadaturene som øyen er så berømt for, begeistret av den vennlige lokalbefolkningen, bo på de førsteklasses hotellene… Motivene er mange, og de er forståelige.

Madeira kan se frem til et nytt besøk av undertegnede. Og det blir neppe lenge til… For denne blomsterbuketten frister absolutt til flere besøk. Som et insekt lar seg tiltrekke av en fargerik og velduftende plante, blir Madeira uimotståelig for nordboere som bare kan telle på en hånd eller to, dager med temperaturer lik det som er normaltemperaturen i Atlanterhavsperlen! 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/06/madeira-de-forste-vegret-seg-for-a-ga-i-land/» color=»purple»] Mer om Madeira[/button]

ALT om Madeira. Det fins svært mye om Madeira på dette nettstedet.

ORDJAKTEN 1 Delord-svar: Geiranger

 

La andre få vite om dette innlegget..