Hjertesmerter som ble tatt alvorlig

Et av barnebarna studerer telemetriopplegget før operasjonen

Kroppen signaliserte at noe var i veien…

Et av barnebarna studerer telemetriopplegget før operasjonenJeg er flere ganger blitt spurt om hvilke signaler jeg fikk, som gjorde at jeg mistenkte at noe var galt med hjertet. Jeg innrømmer at jeg ikke var flink til å ta signalene på alvor, det var liksom slik at jeg ikke våget å innrømme at noe kunne være i veien. Dessuten har jeg i mange år hatt en sterk frykt for både det å bli hjertekateterisert og hjerteoperert. Jeg var liksom ikke ivrig etter å konstatere at nå rykket et slikt scenario nærmere. Jeg forsøkte å fortrenge ubehaget og smertene. I ettertid skjønner jeg at dette var dumt, og at det fort kunne bli skjebnesvangert for meg å neglisjere kroppens signaler.

Heldigvis gikk det ikke så langt… 

KROPPENS ENE SIGNAL

Enhver smerte mellom kjeve og mage kan i utgangspunktet relateres til hjertet. Selvsagt ikke bare hjertet alene, for smerter i dette området kan også ha andre årsaker. Men det kan være lurt å ha en evt. hjerteproblematikk i bakhodet. Det var et par forhold som spilte en rolle for meg, i tillegg til at jeg følte meg rimelig sikker på at noe var riv ruskende galt. På mange måter var mine hjertesmerter ikke etter boken. Jeg hadde ingen trykksmerter, jeg følte meg ikke som i noen skrustikke. Likevel merket jeg en forandring. Da jeg gikk oppover den lange bakken fra huset vårt, den som jeg hadde gått tusen ganger før, gikk jeg på en måte tom for luft da det gjensto 10 meter. Det fortonte seg som et slags undertrykk, som om jeg ikke hadde kapasitet til mer – fikk for lite luft. Samtidig virket det som om hjertet begynte å oppføre seg annerledes. Jeg fikk en rar hjertebank også da jeg gikk nedover bakken – dessuten på flat mark. Alt dette var nytt. Dette var en endring, og det var denne endringen som verken jeg eller fastlegen var komfortabel med.

KROPPENS ANDRE SIGNAL

Men før disse symptomene meldte seg, hadde jeg de siste månedene ved fire anledninger opplevd noe merkelig. Det kunne virke som om det var senebetennelse, en tannpinelignende og brennende (sviende) smerte som startet i min høyre skulder, og sakte, men sikkert, bredte seg i retning mot halsen. Etter ett minutt (eller to) hadde ubehaget nådd halsregionen på høyre side! Jeg gikk til lege med dette, og han sendte meg på MR for å finne ut om noe var galt i skulderen. Men de fant ikke noe i veien med den. Alt var normalt. Likevel fikk jeg tilsvarende anfall igjen, på nøyaktig samme måte. Smerten var meget sjenerende, og den vedvarte i ca. 10-12 minutter før den klinget av i motsatt rekkefølge (som et slags decrescendo). Da slapp smerten først i halsen (på høyre side) og klinget av mot høyre skulder, hele tiden langsomt svakere og svakere. Jeg er overbevist om at disse i alt fire anfallene, var et varsel om at noe var på gang. Jeg tror det var hjertet som hadde problemer, og jeg føler meg rimelig sikker på (uten at dette er blitt medisinsk sjekket) at det var høyre kransarterie som pga. en innsnevnring fikk en slags krampe, og at det var denne krampen som ga skulder- og halsmertene som jeg har beskrevet over.

Men det viktigste av alt: Det var endringen i min fysiske tilstand (det at jeg fikk problemer med å gå opp den lange bakken) som gjorde at jeg oppsøkte fastlegen igjen, og det var min beskrivelse av denne endringen som resulterte i at fastlegen (til tross for at alle medisinske prøver + EKG var helt fine) valgte å legge meg inn på sykehus umiddelbart. Det er jeg ham evig takknemlig for. En alvorlig hjerte- og karsykdom ble snart avdekket, men takket være min oppegående fastlege, ble funnene gjort før hjertet hadde tatt noen skade.

Sjekk YouTube-videoen nedenfor. Den beskriver meget godt hva som kan skje med bl.a. hjertet dersom du ikke tar dine forholdsregler. Sjekk også flere andre av helse-sidene på dette nettstedet, bl.a. om Aterosklerose. 

[youtube_video clip_id=»[vimeo_video clip_id=»-WhADd1GKtA»] «]

 

La andre få vite om dette innlegget..