Min utrolig spreke nabo

Rooibos-te i to varianter. Den nederste er med kanel, ingefær og kardemomme, men rooibos-te behøver ingen smakstilsetning. Den er god nok i ren tilstand (den øverste, i norge markedsført som elefant-te). Foto: johnsteffensen. No

Vital som en førtiåring, men dobbelt så gammel...

Gir rooibos-te mesteparten av æren

Hva er hemmeligheten? spør jeg. Han nevner tre ting, men mest av alt skryter han av den sør-afrikanske teen

Rooibos-te i to varianter. Den nederste er med kanel, ingefær og kardemomme, men rooibos-te behøver ingen smakstilsetning. Den er god nok i ren tilstand (den øverste, i norge markedsført som elefant-te). Foto: johnsteffensen. NoHan er uforskammet sprek, min nabo. Ser ut som en sekstiåring, har fart som en femtiåring og vital som en førtiåring. Men gubben er snart åtti. Det er nesten ikke til å tro!

Han er støtt på farten, min nabo, og alltid har han tid og overskudd til å veksle noen ord, selv når han haster av gårde til bussen som er like om hjørnet. En blir i godt humør av å prate med den karen.

Han har vært sjømann og drevet med vektløfting i mange år. Begge deler er for lengst et tilbakelagt stadium, vektløftingen ble avsluttet sist, da han var et par og sytti.

Men hva er oppskriften på hans enestående sunnhet? Hva er det som gjør at han oser av energi og overskudd, og at han tilsynelatende beveger svært lett til fots?

Min nabo trekker frem to ting i tillegg til vektløftingen. Han har de siste tjue årene drukket sin daglige rooibos-te, og så spiser han to teskjeer maltekstrakt hver morgen. Selv synes han å ha mest tro på rooibos-teens velgjørenhet. Denne sørafrikanske busken som gjennom århundrer er blitt brukt av afrikanere og afrikandere til tusenvis av gjøremål. Alt fra spedbarnsdrikk (til erstatning for melk), til et unikt gromiddel for sår i huden. – Har du et sår på fingeren, stikk den ned i rooibos-te, og snart vil såret leges, påstår min nabo.

Og han bør vite hva han snakker om, for mannen har bodd mange år i Sør-Afrika, der han også fant seg sin livsledsager. – Rooibos er en fantastisk te, fortsetter han, den kan faktisk erstatte melk i enhver sammenheng, i matlaging og i bakverk. Og så gjør den deg vel. God smak har den også!

Dermed var saken klar, jeg måtte teste denne fantastiske teen. En kopp hver dag, og dermed vil trolig aldringsproessen forsinkes. For slik står det beskrevet, teen har gunstig effekt på aldringsprosessen, og dette er min oppegående, vitale, sunne og spreke nabo et levende sannhetsvitne på. Så nå er det rooibos-te det går i, en kopp daglig. Den inneholder nesten ikke garvessyre, dermed kan teen trekke lenger enn vanlig te, og posen kan med hell benyttes til to kopper. Rooibos er naturlig søt på smaken, så dermed blir sukker eller annet søtningsmiddel unødvendig, og den er like god uansett temperatur. Teen smaker utmerket kald også.

Jeg takker min nabo for tipset, for etter å ha brukt teen i noen uker, synes jeg faktisk den har hatt god effekt allerede. Jeg vil om litt fortelle mer om vidunderteen. For rooibos-te er ikke bare en økologisk drøm som produsenten hevder, den er også et svært spennende bekjentskap. Dersom det er rooibos-teen som har skylden for min nabos velbefinnende, vil jeg gå fremtiden lyst i møte. Time will show!

Mer om rooibis-te, sjekk denne lenken.

La andre få vite om dette innlegget..