«Forbrydelsen III» – Hadde jeg hatt hatt, ville jeg ha tatt den av. For lengst…

"forbrydelsen iii" ("the killing") er sammen med sesong i og ii blitt en internasjonal tv-suksess.. Det er nesten urettferdig å trekke frem noen fremfor andre, men jeg kommer ikke utenom hovedpersonen selv; sofie gråbøl. Hun har en karisma - en utstråling - som er få skuespillere forunt.

Hvorfor lykkes danskene så til de grader. Stadig vekk?

 

«Forbrydelsen III» imponerer stort!

Kan du beripe det…? Hvorfor ligger danske filmskapere milevis foran sine norske kolleger? Hva er det som gjør at dansk film og danske skuespillere engasjerer oss på en helt annen måte enn de norske? Hva er det som gjør at danske film- og TVproduksjoner gang på gang oser av kvalitet og nerve? Jeg er imponert. Utrolig imponert – over danskene!

"forbrydelsen iii" ("the killing") er sammen med sesong i og ii blitt en internasjonal tv-suksess.. Det er nesten urettferdig å trekke frem noen fremfor andre, men jeg kommer ikke utenom hovedpersonen selv; sofie gråbøl. Hun har en karisma - en utstråling - som er få skuespillere forunt.Ikke det at jeg har vært noen begeistret tilhenger av tidligere sesonger av «Forbrydelsen», men selv om jeg ikke har latt meg rive med 100% i dette krimkonseptet, så er det hevet over enhver tvil at danske filmproduksjoner og skuespillere er av et annet kaliber enn de fleste norske, og formidler en så høy grad av filmatisk kvalitet, at vi nordmenn bare kan misunne dem. Danskene får det til, så til de grader!

Nå er norsk filmproduksjon ikke bare sorgen. Det fins enkelte lyspunkt. «Hodejegerne» for eksempel. Det var en helproff produksjon, en film med internasjonalt nivå. Likevel blir de fleste norske filmer svært så puslete sett i forhold til de danske. Ja, svenske også for den saks skyld. Der våre nordiske naboer briljerer med et kobbel av dyktige skuespillere hvis personlighet når langt utenfor filmlerretet eller TV-skjermen, så blir de norske ofte svært så stive og kunstige i sin opptreden.

«Forbrydelsen III» ruller akkurat nå over mange lands TV-skjermer. NRK er kommet midtveis i sine visninger, og i kveld (mandag) fortsetter dramaet. Selv om seriens dramaturgi ikke alltid oppleves like troverdig eller sannsynlig, og at innslagene med danske politikere ikke alltid har truffet blink eller har fascinert meg noe særlig, så er dette likevel drivende godt filmarbeid. Jeg er kort og godt svært imponert.

«Forbrydelsen III» overbeviser stort både foran og bak kamera

For dette er historien som gjentar seg. Danskene har flusst av dyktige instruktører og skuespillere. De står formelig i kø. Også «Forbrydelsen III» fremviser nye ansikter som gjør en imponerende innsats. Det vil være urettferdig å trekke frem noen fremfor andre, men jeg kommer ikke utenom hovedpersonen selv; Sofie Gråbøl. Hun har en karisma – en utstråling – som er få skuespillere forunt. Jeg har også sansen for Morten Suurballe som Lennart Brix og Anders W. Berthelsen som Robert Zeuthen. (Se listen over alle som har hatt en finger med i «Forbrydelsen III»)

Skuespillerprestasjonene er som nevnt av ypperste klasse, men jeg kan ikke unnlate å bli imponert over alle dem som jobber i kulissene, ikke minst de som har filmet serien; kamerafolkene! «Forbrydelsen III» er tidvis eksepsjonelt godt filmet!

La gå med at alt ikke er like sannsynlig, og at de danske politikernes rolle tidvis har virket noe påtatt eller forstyrrende; «Forbrydelsen III» er en helproff produksjon med et høyt internasjonalt nivå. Hadde jeg hatt hatt, skulle jeg tatt den av for det danske hold. Jeg er imponert. Mektig imponert! Og det for n’te gang…

Det er NRK1 som viser «Forbrydelsen III» hver mandag.

La andre få vite om dette innlegget..