Parabener gir ingen god følelse

Tør jeg å bruke disse håndkremene...?

Parabener. Hvor farlige er de egentlig?

Kjøpte noen håndkremer før helgen. Med ørliten skrift, mindre enn det de fleste sekstiåringer er i stand til å lese med det blotte øyet, står innholdsfortegnelsen – eller ingrediensene. Ved hjelp av lesebriller går det an for en godt voksen å se det som står skrevet. Skulle egentlig ha ønsket at jeg hadde kunnet gjøre dette i butikken også. Da tror jeg at jeg hadde betakket meg…

Sans soucis hand & nail - testvinner med en haug parabenerDen ene håndkremen som i følge ekspeditøren «har vunnet mange tester» viser seg å inneholde parabaner. En bråte parabener! Et lite øyeblikk stanser jeg opp fordi jeg mener å huske at parabener ikke er helt stuerene… Det var noe som ikke var bra med disse, i hvert fall ikke noe for barn. Ekspeditøren sier at det fins forskjell på parabener, noen er farlige – andre ikke. Og i følge henne gjør parabenene en viktig jobb blant annet ved å holde håndkremen fersk, smidig og bakteriefri.

Ikke vet jeg hvor mye innsikt ekspeditøren har. Tar hun kanskje en spansk en, at hun i bunn og grunn ikke har peiling? Hun fortsetter tankerekken med å si at hvis produsentene ikke får bruke parabener, så finner de vel opp nye virkestoffer som senere viser seg å være enda verre enn parabenene…!

Men den testvinnende håndkremen inneholder altså en lang liste tilsettingsstoffer som ikke sier meg noe som helst. For alt jeg vet er også flere av de andre stoffene farligere enn parabenene. Jeg vet det bare ikke selv. Men parabener har jeg hørt om, og på Sans Soucis-kremen er de mange: Methylparaben, ethylparaben, butylparaben, propylparaben og isobutylparaben. De står omtrent helt til slutt på listen, forhåpentlig fordi mengden er beskjeden i forhold til de som står listet opp først, som water, glycerin og alcohol.

A-derma creme mains intense repair er kjøpt på apoteket. Også denne inneholder parabener.Den andre håndkremen ble kjøpt på apoteket.Her har den franske produsenten vært mer nøktern med parabener. Den inneholder kun methylparaben… men er de sunne – eller helseskadelige? Fra nettstedet gronnhverdag.no har jeg sakset følgende: » Fuktighetskremer og andre hudpleieprodukter kan inneholde parabener, som har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøk. Parabener er en gruppe konserveringsmidler som har hormonforstyrrende effekt. Grønn Hverdag fraråder parabener…»

Urovekkende med andre ord. Men testvinneren er jo proppfull av disse kjemikaliene! Gronnhverdag.no har mer på hjertet: «Parabener er en gruppe kjemikalier som… er under mistanke for å ha hormonforstyrrende effekter. Alle parabener står på EUs kandidatliste for hormonforstyrrende stoffer i kategori 1. Det betyr at alle parabener har vist hormonforstyrrende effekter i minst ett dyreforsøk. Hormonforstyrrende stoffer mistenkes bl.a for å kunne påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne. Hormonforstyrrende stoffer er også satt i sammenheng med enkelte former for kreft.»

«Parabener har vært til risikovurdering hos EUs vitenskapskomité for kosmetikkk (SCCP og SCCS) flere ganger. SCCS konkluderte i 2010 med at grenseverdiene for propyl- og butylparaben bør senkes fra 0,4 vektprosent til 0,19 vektprosent for propyl- og butylparaben. Når det gjelder isobutylparaben og isopropylparaben, mener SCCS at det foreligger for lite kunnskap til å kunne si noe sikkert om stoffene er farlige eller ikke.»

Kan være problematisk for babyer

«I en risikovurdering fra oktober 2011 som ble gjennomført etter at Danmark innførte et forbud mot parabener i produkter til barn under tre år, konkluderte SCCS med at parabener kan være problematisk i produkter beregnet til bruk i bleieområdet på babyer under 6 måneder.

Tar ikke hensyn til kjemikalier i blanding

Alessand´ro 2012 bonne chance inneholder trolig ingen parabener, derimot en lang liste med andre for meg ukjente ingredienser. Blir dette en såkalt cocktaileffekt?EUs vitenskapskomiteer har så langt vurdert de enkelte parabenene isolert og enkeltvis. «De har ikke tatt hensyn til den såkalte cocktaileffekten – at hormonforstyrrende stoffer kan virke sammen. Det som foreligger av forskning på kombinasjonseffekter, viser at det er sannsynlig at man må legge sammen effekten av forskjellige hormonforstyrrende stoffer for å finne den virkelige risikoen.»

Forbudt i Danmark

«I 2009 gjennomførte den danske Miljøstyrelsen en kartlegning av danske to-åringers eksponering for hormonforstyrrende stoffer. På bakgrunn av denne rapporten valgte Danmark å innføre et midlertidig forbud mot fire typer parabener: Propylparaben, butylparaben, isobutylparaben og isopropylparaben. På grunn av EUs regelverk kan forbudet enten bli utvidet til å gjelde hele EU og EØS (inkludert Norge). Alternativt kan EU vedta at det danske forbudet må oppheves. Tidshorisonten er foreløpig ikke bestemt.»

Jeg vet derfor ikke helt om jeg våger å bruke håndkremene mine. Føler meg på ingen måte komfortabel eller trygg. Her er det noe som skurrer, og jeg har ingen god følelse når jeg smører det på meg. Gronnhverdag.no forteller imidlertid hvordan jeg kan styre unna:

«Slik unngår du parabener

Svanemerket og naaf (norges astma- og allergiforbund)

* Se etter svanemerkede produkter. De har vært gjennom en omfattende helse- og miljøsjekk, og inneholder ingen parabener eller andre hormonforstyrrende stoffer.

* Se etter produkter anbefalt av Norges Astma- og allergiforbund. De oppfyller svanemerkets kriterier for innholdsstoffer, samt et sett med tilleggskriterier. Blant annet er parfyme totalforbudt.

* Velg produkter som Grønn Hverdag anbefaler. De inneholder ingen parabener eller andre hormonforstyrrende stoffer, og heller ingen andre stoffer vi vurderer som helse- eller miljøbelastende.»

Så nå vet jeg hva jeg skal se etter… Og så får jeg håpe at også disse produktene fungerer like bra. Det gjenstår å se.. Hvis jeg overlever de tre håndkremene jeg kjøpte før helgen…

Tør jeg å bruke disse håndkremene...?

 

 

La andre få vite om dette innlegget..