Roma for første gang (1) Hvordan få best mulig utbytte av Roma-turen

"bykjernen” er ikke så stor som man skulle tro. Velger du et hotell i sentrum, kan du fint gå til det meste. F. Eks. Den fantastiske peterskirken.

Roma for første gang  /  Del 1  /  av Britt Hilt Caspersen 

Roma for første gangRoma for første gang

Britt Hilt Caspersen har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Det hun ikke vet om Italia, er neppe verdt å vite. Hun har tidligere vært gjesteskribent på johnsteffensen.no flere ganger. Les “Langweekend i Roma” og Med Oska-Travel til Bella Italia”. “Roma for første gang” er beregnet på deg som ikke har besøkt byen tidligere. Artikkelserien (i fire deler) gjør Roma-oppholdet mer spennende, interessant og opplevelsesrikt. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at det fantes severdigheter en absolutt burde ha fått med seg når en først var i byen… Britt Hilt Caspersen sørger for at du får de viktigste tingene med deg. God lesning og god tur! 

Hva du bør vite om fantastiske Roma 

Alle veier fører til rom....Kommer man til Roma for første gang, er det en del severdigheter og monumenter man få sett. Reiser man med en turoperatør, får man både hotell og flyreise, og de har også et utfluktsprogram som man kan benytte seg av.

For det første: Velg et hotell i sentrum

"bykjernen” er ikke så stor som man skulle tro. Velger du et hotell i sentrum, kan du fint gå til det meste. F. Eks. Den fantastiske peterskirken.Velger man å bo i sentrum, slipper man å bruke mye tid på buss og undergrunnsbane. Skaff deg også et godt bykart.

De toetasjes bussene HOP-ON, HOP-OFF TOUR er et flott alternativ for å komme seg rundt i byen, men det er også fint å gå. ”Bykjernen” er ikke så stor som man skulle tro.

Roma er konstruert opp – på og i mellom – syv høyder – de er Aventin, Celio, Esquilin, Kapitol, Palatiner, Qurinal og Viminalhøyden.

Litt historie…

Et kort sammendrag av historien: Roma ble som kjent ikke bygget på en dag. Det første folkeslaget mener man var etruskerne, og de kom til Roma i år 1000 f.kr. Tarquinia var hovedstad. Etruskerne var et meget intelligent folkeslag, og de hadde en høy levestandard. De konstruerte veier, broer og tunneler. Høydepunktet var i det 6. og 5. årh. f.kr. 

I år 510 f.kr. gjorde romerne opprør, og avsatte etruskerkongen og grunnla en republikk som varte i 500 år. Julius Cæsar var den siste leder av republikken, han ble drept 15. mars 44 f.kr. Republikken brøt totalt sammen, og det var en urolig tid til det Romerske keiserriket ble født i år 27. f.kr. under Keiser Augustus. Han regjerte i 41 år til år 14 e.kr. 

Augustus fikk i sin lange regjeringstid bygget en hel del. Han sa selv  ”JEG OVERTOK EN BY I TEGL, OG ETTERLOT MEG EN BY I MARMOR”. Etter Augustus fulgte Tiberius, Caligula,  Claudius…

I år 286 e.kr. under Keiser Diokletian blir Romerriket delt i to – Øst og Vest. Han utnevner seg selv til hersker over Øst-Romerriket, mens Maximianus styrer den vestre delen. Keiser Konstantin (den første kristne keiser) var keiser fra 337 e.kr. Han ble døpt som kristen på sitt dødsleie.  Den siste keiseren het Augustulus (475-476 e.kr.).  Romerrikets fall var et faktum.

Mørke lange århundrer frem til senrenessansen på 1500 tallet, og da kom også ”pavetiden”. Nå ble Roma bygget opp igjen, og det er slik vi ser den i dag.

Vuggen strandet, og romulus og remus ble reddet av en gjeter og ammet av en ulvinne. (foto: britt hilt caspersen)

… og litt av legenden

Men så har vi legenden  – den sier at Roma ble grunnlagt 21. april 753 f.kr. Det begynte med Romulus og Remus. Kongen i Alba i Latium fordrev sin bror fra tronen og lot barnebarna hans, de to tvilling-guttene Romulus og Remus, settes ut i elven Tibern i en vugge av siv, for at de skulle drukne. Vuggen strandet, og de ble reddet av en gjeter og ammet av en ulvinne. 

Da de to vokste til, drepte de kongen i Alba, og gjorde bestefaren til konge. Han sendte dem til stedet der vuggen deres i sin tid strandet, og oppfordret dem til å grunnlegge en by med folk fra Latium. Det var syv høyder på dette stedet, og brødrene ble uenig om hvilken av dem de skulle velge. Romulus gikk av med seieren. Han bygget en by og dro en plogfuge der bymuren skulle være. Remus sprang spottende over den, og Romulus slo ham i hjel, og sa: SLIK SKAL DET GÅ MED HVER DEN SOM FORSERER OVER ROMS BYMURER.

Hvert år, 21. april, blir Roma pyntet med blomster, spesielt Spansketrappen og Kapitolhøyden – for da har Roma geburtsdag.

På kapitolhøyden ligger i dag rådhuset i roma og kapitolmuseene. (foto: britt hilt caspersen)

Artikkelforfatter: britt hilt caspersenLes også Britt Hilt Caspersens serie “Langweekend i Roma” og “Med Oska-Travel til Bella Italia”. (Klikk på titlene.) Du kan også lese mer om artikkelforfatteren på denne siden: Her

Om noen dager følger del 2 i denne serien: Roma for første gang.

 

La andre få vite om dette innlegget..