Bestefars fallskjerm

Bestefars finurligheter. Fallskjerm... En serie på www. Johnsteffensen. No

Bli med og lag fallskjerm du også…

Slik laget vi en enkel fallskjerm. Som virket!

Flott aktivitet – f.eks. sammen med barn eller barnebarn

Tekst: Johns Steffensen – Del 1 i serien «Bestefars finurligheter»

Bestefars finurligheter fins på www. Johnsteffensen. No
Ps! Om du har aktivitetstips, mail gjerne til jodex@live. No

Da jeg var liten, dvs. for rundt 60 år siden, hadde vi ikke så mange leker å velge mellom. Mye av det som barn ønsker seg i dag, var ikke oppfunnet den gangen. Og om det hadde fantes, hadde vi neppe hatt råd til å kjøpe de tingene. Derfor måtte vi lage lekene selv. Vi hadde få og enkle hjelpemidler, likevel klarte vi å lage mye tøft. Ting som fungerte nesten som på ordentlig. Som disse små fallskjermene…

Du trenger: 1) Hyssing.  2) Noe som veier ca 100 gram (dvs. det som skal henge under fallskjermen). 3) Stiv papp. 4) Litt silke (eller et annet lett stoff)

Da fallskjermene var ferdig laget, kunne vi konkurrere om hvem som fikk til det lengste svevet. Det kunne være antall sekunder i luften eller antall meter fallskjermen fór av sted. For å få fallskjermen til å sveve, rullet vi den sammen og kastet hele greien høyt opp i luften. Der foldet den seg ut og dalte rolig mot bakken.

Slik lages fallskjermen:

Finn noe som er rundt, gjerne en stor tallerken. Denne brukes som mal. Legg tallerkenen på silkestoffet og tegn rundt. Deretter fjernes tallerkenen, og du klipper etter streken du har tegnet. 

Del så opp 12 stk ca 50 cm lange hyssingstumper. Bind en knute i den ene enden av hver hyssingstump. Det er viktig at alle hyssingbitene (etter knutene) blir like lange.

En skisse av en fallskjerm leke
Ferdig fallskjerm til høyre. Øverst silke, i midten papplate, nederst gjenstand (ca 100 gram)

Merk av 12 punkter på det runde stoffet, akkurat som på en klokke. Avstanden mellom punktene må være lik. Lag deretter hull i de avmerkede punktene med en nål. Tre hyssingbitene i hvert av de 12 hullene.

Så klipper du ut en mye mindre runding i papp (denne runde pappbiten skal være omtrent 1/3 av silkeskjermen). Lag 12 hull i pappskiven med nøyaktig lik avstand (som på klokken).  Tre hyssingstumpene gjennom disse hullene også. (Den lille pappskiven skal holde trådene fra hverandre.)

Til slutt fester du de 12 trådene i det som skal henge i selve fallskjermen. Dette bør veie rundt 100 gram. (Ikke for lett – ikke for tungt.) Det kan være en pyntegjenstand, en stein, en figur eller lignende.

Lykke til. Er dere flere som har fallskjermer – ikke glem å konkurrere mot hverandre også. Da har dere moro lenge.

Dette er 1. del i serien “Bestefars finurligheter”. Det vil si enkle hverdagsaktiviteter for liten og stor. På tvers av generasjonene. Serien lages av John Steffensen © for www.johnsteffensen.no

Gå til neste del: “Bestefars kattepinn”

Du finner flest selskapsleker for små og store på www. Johnsteffensen. No. Her er et knippe leker som egner seg for hele familien. I julebesøk.

La andre få vite om dette innlegget..