Opplevelsesrike Madeira, full av kontraster

Porto mare`s breattaking park at night. Who wants to go to bed...? (photo: johnsteffensen. No)

Opplevelsesrike Madeira  – Reisebrev nr. 9

Flere Madeira-reisebrev: 1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Madeirabroderi erobret verden  5: Uforglemmelig aften  6: Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte  7: Madeiravin – en tilfeldig oppfinnelse   8: Utflukter på Madeira. 

Opplevelsesrike Madeira – full av kontraster

Tekst og fotos: John Steffensen

For mange nordmenn og folk fra andre nasjoner er Madeira blitt det optimale feriestedet. Derfor kommer mange av dem igjen og igjen. Er en først blitt hekta på Madeira, kan en nesten like godt flytte dit først som sist. Og nettopp det er det flere som gjør. På Madeira fins en del fastboende med norske eller nordiske aner. Madeira er et godt sted å bo ikke minst fordi temperaturen oppleves så behagelig. Ikke kvelende hett og heller ikke kjølig. Som en god norsk sommer året rundt…

Porto mare er et av mange lukseriøse hoteller i lidoområdet, funchal. Her fra et av bassengene i den fantastiske hotellhagen. (foto: johnsteffensen. No)Madeira kan for så vidt også varte opp med snø, men da må en godt opp i høyden. For Madeira har høye fjell – bare noen få hundre meter lavere enn de høyeste norske.

På øyas sørøstside, i le av fjellene, er det tørt og mildt. Det er her de største turiststedene ligger. Både store og små hoteller.

Opplevelsesrike Madeira: Hoteller

Det går fint an å besøke øya uten å ha booket alt på forhånd. Det kan likevel være lurt å forhåndsbestille den første overnattingen. Senere er det ingen problemer med å flytte fra hotell til hotell.

En blomstrende palme like ved bassengkanten på porto mare. (foto: johnsteffensen. NoAndre foretrekker å bo på det samme hotellet hele tiden. Selv bodde vi på Porto Mare, et fantastisk hotell som imponerer med sitt vidunderlige bassengområde og et parkanlegg som kan ta pusten fra enhver. Alt er på stell! Like rent og ryddig uansett når på døgnet en gjør sin entre. Alle de store rommene har praktfull havutsikt, og hotellet ligger sentralt i Lido-området, et par kilometer sør for sentrum av Funchal. Det tar kun et kvarter å spasere inn til sentrum, men gidder en ikke å bruke apostlenes hester, er det superlett å få tak i taxi. De står over alt og er rimelige. En rekke busselskaper fins også. På samme måte som hjemme, har de konsesjon på sine respektive ruter. Bussene har ulike farger alt etter hvor på øya de har sitt domene (rutenett).

Fra hotellbalkongen vår på porto mare. Kveld etter kveld med 22 grader i luften, gjorde det vanskelig å bryte opp og si natta. (foto: johnsteffensen. No)Opplevelsesrike Madeira er meget kupert. Det fins bakker, svært bratte bakker over alt. Veiene er smale og svingete. Det kjøres dessuten fort, så dette er ikke et veinett for pyser. De som lever av å selge bremseklosser og/eller reparere tilsvarende, har sikkert en god inntektskilde. I hvert fall hvis bilistene har råd til å benytte seg av deres tjenester.

På motorveiene går det unna. Her er det spesielt uvant at veiskuldre ikke fins. Akselerasjonsfelt er det ikke plass til. Det er rett på sak. En kommer plutselig inn på motorveien, og sånn er det; de som allerede fins på hovedveien, tar ikke nevneverdig hensyn til dem som ønsker å slå følge. Her må alle være sin egen lykkes smed; satse på at det oppstår en luke mellom kjøretøyene og trampe på gassen…

Ikke alle har det like romslig rent økonomisk. Også husvære som dette fins i det eksklusive lido-området i funchal. (foto: johnsteffensen. No)

Opplevelsesrike Madeira: Befolkning

Arbeidsledigheten på Madeira er forholdsvis høy, og det er tydelig at en del maderianere ikke lever på livets solside. Endatil i Lido-området, der det fins mange lukseriøse hoteller og et hav av kafeer og restauranter – og ikke minst turister, er det enkelte «hus» som etter norsk standard neppe ville kunne betegnes som bolig…

Folk på Madeira er åpne og vennlige. En føler seg velkommen – og ønsket. Når det gjelder insekter og dyr fins det ingen av den farlige eller ekle sorten. Ingen kakelakker, mygg e.l. Så Madeira er toppers for dem som ikke er særlig glad i de nevnte skapninger…

Opplevelsesrike madeiras mest kjente snittblomst; strelitzia. Kommer opprinnelig fra sør-afrika. Blomsten kalles også paradisfugl og er i samme familie som banan. Strelitzia er fargesprakende. Den fins i mange varianter. Blomstene dukker opp en etter en fra et horisontalt høyblad. Når blomsten har åpnet seg, ser den ut som fjær på et fuglehode der høybladet er nebbet. (foto: johnsteffensen. No)Madeira blir gjerne kalt Atlanterhavets blomsterbukett. En kan gjerne forledes til å tro at det bugner av blomster alle steder, og at alt er så frodig. Visst er det frodig, men det fins likevel enkelte områder som oppleves mer karrig og brunsvidd. Særlig synes dette når en kjører fra flyplassen og inn mot Funchal (ca 10 minutter). Da ser en steder som ikke er spesielt blomsterrike eller frodige. Likevel er landskapet fascinerende og spennende. Kjøreturen fra flyplassen er fin, for det er mye å betrakte underveis. De mange terrasserte hagene, småhusene som klorer seg fast i bratte skråninger, eksotiske planter ulik dem vi har hjemme, bananplanter i hopetall, fantastiske jacarandatrær med et hav av blå blomster, lauvbærskog, drueplanter, kamuflasjetrær, strelitziaer (Madeiras mest kjente snittblomst), osv….

Listen er lang, uendelig lang, og inntrykkene står i kø på opplevelsesrike Madeira.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/10/toboggans-en-eventyrlig-opplevelse/» color=»purple»] Mer om Madeira[/button]

 

Tekst og fotos: John Steffensen

Flere Madeira-reisebrev: 1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Madeirabroderi erobret verden  5: Uforglemmelig aften  6: Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte  7: Madeiravin – en tilfeldig oppfinnelse   8: Utflukter på Madeira.   Samt dette reisebrevet:9:  Opplevelsesrike Madeira.

 

La andre få vite om dette innlegget..