Antioksidanter i naturlig form er absolutt å foretrekke!
Antioksidanter er blitt viet stor oppmerksomhet de siste årene. Det synes å være bred enighet om at antioksidanter er bra, og at de stort sett er kroppens velgjørere. Problemet er å vite hvilke antioksidanter som er best – og hvilke som kanskje ikke har noen positiv effekt. Mange forskningsrapporter stiller seg tvilende til antioksidanter gitt som kosttilskudd. Det er hevet over tvil at antioksidanter i naturlig form absolutt er å foretrekke!
Antioksidanter bremser oksidasjonen i kroppen. Oksidansjon er nedbryting av vev (en forråtnelsesprosess). Antioksidantene synes å nøytralisere de frie radikalene (jfr. innlegget Antioksidanter ↔ Frie radikaler). Hvis de frie radikalene blir mange nok, brytes organismen ned ved at de reagerer med arvestoffet og fører til endringer i dette, eller ved at de reagerer med fettsyrene og forårsaker harskning og ødeleggelse av celleveggene. Avleiringen i blodkarene øker. Antioksidantene forhindrer at en slik prosess skjer, og de beskytter dermed cellene.
Antioksidantene har tilsvarende verneoppgave hos plantene, og i naturen fins det et utall antioksidanter, de fleste av dem i planter med sterke fargestoffer. En tommelfingerregel er at grønnsaker, frukt og bær som har sterk farge, ofte er gode antioksidantkilder.
Her følger en liste over noen av de gode velgjørerne; antioksidantene:
Lutein + zeaxantin: Antioksidanter blant annet i brokkoli.
Lykopen: Antioksidant i tomat (det røde fargestoffet), rød grapefrukt og vannmelon.
Betakaroten: Antioksidant i gulrot (oransje fargestoff) og søtpotet.
Polyfenoler og antocyaniner: Antioksidanter i blåbær, sjokolade og rødvin.
Askorbinsyre (Vitamin C): Antioksidant som fins i de fleste frukter og bær.
Tokoferol (Vitamin E): Antioksidant i korn, avokado og ulike fete frukter.
Quercetin: Antioksidant i løk, epler og vin.
Magnesium, sink, selen og kobber: Antioksidanter og sporstoffer.
Uansett hvilke antioksidantkilder en velger for å styrke ditt immunforsvar, er det viktig med variasjon og mengde. Et daglig inntak av 700-800 gram grønnsaker, frukt og bær, vil gi kroppen et godt antioksidantforsvar.
Grønn te, vin (men ikke mer enn 1 til 2 enh. per dag) , juice og bærsafter er også gode antioksidantkilder. Dessuten krydderurter som nellik, timian, peppermynte, kanel, salvie, allehånde, merian og rosmarin.
Sjekk for øvrig listen over de kraftigste antioksidantkildene, gjengitt i innlegget «Antioksidanter ↔ Frie radikaler». Her troner nyper øverst, fulgt av valnøtter, granateple, krekling og blåbær.