Rosehagen
Beskjæring av buskroser.
Buskroser bør beskjæres, men kanskje vet du ikke helt hvordan dette gjøres? Nedenfor finner du fem huskeregler om hvordan man går frem. Rådene gjelder for enhver rosetype, i hvert fall så lenge du ikke har til hensikt å delta med rosene i en konkurranse eller på en utstilling.
Dette skal du huske på
Den lille strektegningen bør du ha i mente. Den viser et friskt skudd (en knopp) som snart vil bli til en ny grein. Husk at dette skuddet viser retningen som greinen kommer til å ta. Når du klipper buskroser, kan du derfor styre hvordan busken skal se ut. Målet er å unngå skudd som har retning innover i busken. Kryssende greiner skaper problemer og gjør busken tettere. Det bidrar til å skape et godt miljø for sopp, bakterier og andre sykdomsfremkallende mikroorganismer. Slikt ønsker man selvsagt ikke. En tett busk med rosepigger på kryss og tvers får dessuten greinene til å gnikke og gnure mot hverandre ved enhver bevegelse i luften. Dermed oppstår sår på stilkene, noe som gjør planten enda mer sykdomsutsatt.
5 regler når buskroser skal beskjæres:
1: Fjern først alle visne, døde greiner.
2: Fjern alle tynne og svake greiner.
3: Fjern alle greiner som går innover (krysser andre greiner) i busken.
4: Finn utovervendte skudd i passe høyde og skråklipp 2-3 mm ovenfor skuddene (som vist på tegningen)
5: Klipp busken jevnt i passende høyde (f.eks. til knærne eller høyere hvis ønskelig).
Ikke glem at roser kan breie seg
Husk at greinene vokser mange cm i løpet av sesongen. Ta høyde for dette når du bestemmer deg for hvor langt ned du skal klippe buskrosen. Ta også høyde for at busken kan bli en del bredere etter hvert. Det er ikke hyggelig å bli fanget av torner når man passerer buskrosen.
Helt til slutt; benytt gode redskaper, dvs. en beskjæringssaks (sekatør) som lager rene kutt uten oppflising, og som ligger godt i hånden! Til de aller tykkeste greinene bør du bruke en greinsaks og/eller en skikkelig god greinsag.
Se flere innlegg i Johns Planteskole
Foto øverst: Irina Iriser / Pexels. Strektegning, faktaramme og tekst: John Steffensen
Tusen takk
Jeg fikk ikke sove og etter litt fant jeg frem mobilen og leste litt her og der. Så fant jeg dette nettstedet og dermed ble jeg sittende å lese. Lenge. Så mye interessant som finnes her, det er jo et lite skattkammer, mange interessante innlegg og velskrevet. Fint oppsett og flotte quiz-oppgaver, spennende historier fra svunden tid, mye bra til ettertanke. Heldige meg som fant denne siden, dette er imponerende. Tusen takk.
Vilde
Til Vilde
Hjertelig takk for flott tilbakemelding. Kjekt at du liker min web-side, inspirerende! 🙂
Mvh
John