Hjerteoperert – Status etter 12 år

Foto ved mitrey pixabay

Hjerteoperert – Status etter 12 år

Bokstaven i. Dawn hudson2011 gjennomgikk jeg en koronar bypassoperasjon (CAB) på Haukeland sykehus. Dette har jeg fortalt om tidligere. Tre kransarterier i hjertet som var i ferd med å gå tett, ble omgått (bypasset), arterier som forsyner hjertemuskelen med oksygen. Dersom disse innsnevringene, som hadde «samlet seg opp» gjennom et langt liv, hadde forblitt uoppdaget, ville jeg dødd plutselig av et stort hjerteinfarkt. Jeg var en tikkende bombe med såkalt hovedstammestenose, en stor plakkansamling i starten på flere av de viktigste kransarteriene i hjertemuskelen. Om avleiringene inni blodårene hadde pågått litt til, ville jeg neppe overlevd. Min far døde trolig av samme diagnose 31 år tidligere, men i 1980 var man ikke kommet like langt innen hjertekirurgi, og hans vedvarende plager tok til slutt livet av ham. Selv var jeg heldig; tilstanden ble oppdaget i tide, så tidlig at hjertet fremdeles var uskadet.

Slik det så ut før hjerteoperasjonen

Hjertekateterisering skisse for operasjon
Hjertekirurgenes skisse av hvor mitt hjertes kransarterier var innsnevret før bypassoperasjonen.

Tegningen (fra 2011) viser hvordan mine kransarterier så ut like før bypassoperasjonen. De tykke strekene viser plakkansamlingene (stenosene, innsnevringer av hulorgan eller blodkar), trange passasjer som ses tydelig flere steder, både oppe og lenger nede. Tilstopping av arterier nær aorta kan føre til at flere av hjertets kransarterier blir påvirket. Det var dette man fryktet ville skje i mitt tilfelle, men heldigvis ble tilstanden oppdaget før jeg fikk et infarkt. Hvordan det gikk til kan du lese om her.

Hjertet ble fikset

I 2011 reparerte man skaden på hjertet, tre arterier med innsnevringer ble bypasset ved hjelp av andre blodårer. To av årene ble tatt fra min venstre fot, den tredje ble flyttet fra et sted i overkroppen der den gjorde forholdsvis lite nytte. Etter operasjonen har jeg måttet bruke medisiner daglig for å forhindre ytterligere plakkdannelser. Mitt hjerte var etter operasjonen som nytt. Kransarteriene var blitt fikset ved å lage tre omkjøringsveier som beskrevet over.

Status 12 år senere

I 2023, 12 år senere, for noen uker siden, ble hjertet mitt atter sjekket på Haukeland sykehus. Der jeg i 2011 fikk kontrollert kransarteriene via hjertekateterisering, ved at et tynt kateter ble ført opp gjennom pulsåren i håndleddet til hjertet, ble jeg nå (i 2023) screenet med CT, i en maskin som Bergens velgjører; Trond Mohn, har gitt til Haukeland sykehus, Selve CT-undersøkelsen tok ikke lang tid. Man benyttet kontrastvæske i blodet under bestrålingen. Resultatet fikk jeg etter få dager.  De årene som ble operert inn 12 år tidligere, var åpne og hadde fri passasje. Det var ingen tegn til avleiringer i dem.

Min hjerte- og karsykdom

Det er fantastisk å tenke på at jeg etter så mange år, fremdeles har kransarterier som gjør nytten, og som tilsynelatende er upåvirket av sykdommen jeg har; arteriosklerose (åreforkalkning) også kalt hjerte- og karsykdom. Denne sykdommen blir jeg aldri kvitt, men gjennom medisinering, mosjon og trening og et tilpasset kosthold, kan sykdomsutviklingen bremses betydelig. Jeg har skrevet mye på denne vebben om hva man kan gjøre for å leve et godt liv med hjerte- og karsykdom. Det skal også nevnes at den frivillige organisasjonen LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) har vært – og er – en viktig støttespiller, informator, inspirator og pådriver i  hverdagen for svært mange med hjerte- og lungelidelser.

Les «Min ubehagelige sykehusopplevelse»

Illustrasjonsfoto øverst: Mitrey (Pixabay)

La andre få vite om dette innlegget..