Havregrøt-klubben: Oppskrift 4 – Havregrøt laget av svarthavre

Havregrøt-klubben for deg som elsker havregrøt og som er på jakt etter nye oppskrifter på havregrøt. Www. Johnsteffensen. No

Havregrøtklubben – Oppskrifter

Havregrøt laget av verdens eneste havregryn fra Svarthavre

Fifty Shades of Outmeal – 4

Svarthavre eller sort havre er et urkorn som kan spores 5000 år tilbake i norge. Foto - johnsteffensen. No
Svarthavre eller sort havre er et urkorn som kan spores 5000 år tilbake. Foto – johnsteffensen. No

Havregrøten som er vel verdt å vente på

For cirka 140 år siden begynte en å gå over til hvit havre her i landet. Den kom snart til å erstatte svarthavren som var blitt dyrket i Norge like tilbake til vikingtiden, ja kanskje enda lengre også. Hvit havre ga større avlinger, og dermed var det mange bønder som valgte den nye korntypen, importert fra Tyskland. Snart kom svarthavren i bakleksa, enda den hadde fortrinn i forhold til den hvite varianten, blant annet 30% høyere innhold av umettet fett. I tillegg var svarthavren godt tilpasset norske klimatiske forhold, og den var lite utsatt for sykdom.

Svarthavre har en særegen, nøtteaktig smak, og grøten gir god tyggemotstand. Den har helt enkelt en spesiell konsistens, men den tar lenger tid å tilberede. Men har en tid til rådighet, f.eks. hvis en har fri, er svarthavregrøten vel verdt å vente på. Jeg mener bestemt at denne typen havregrøt i tillegg metter lengre enn ordinær havregrøt. Sultfølelsen er ikke påtakelig på mange timer etter en har spist havregrøt laget av svarthavre.

Takket være noen idealistiske bønder, bl.a. på Tveter gård i Østfold, selges svarthavre i flere Meny-butikker landet rundt. Havregrynene fra «Den sorte havre» (se bildet) er dyrere enn den ordinære varianten, men så er det også en «Gourmetgrøt» en har med å gjøre, da spiller neppe prisen noen stor rolle.

Logoen nedenfor er forbeholdt spesielle varianter av havregrøt. Dette er oppskrifter som byr på en ekstra god matopplevelse, havregrøt som i tillegg gjerne krever mer tid til tilbereding enn vanlige former for grøt. Leserne oppfordres med dette til å sende inn sine favoritt-havregrøtoppskrifter. Håpet er å kunne presentere mange former for havregrøt på johnsteffensen.no. Benytt gjerne følgende e-mail: [email protected] eller kontaktskjemaet som fins i kategorioversikten øverst på siden.

Gourmet. Havregrøt-klubbens oppskifter på gourmetgrøt, havregrøt som har noe ekstra. Www. Johnsteffensen. No
Gourmet. Havregrøt-klubbens oppskifter på gourmetgrøt, havregrøt som har noe ekstra. Www. Johnsteffensen. No

 

Gourmet havregrøt av svarthavre

Oppskrift (= 1 stor porsjon)

1 dl «Steel cut» (Svarthavregryn fra Den Sorte Havre)

3 dl vann

1 dl melk

1/2 ts salt (etter behag)

Legg havregrynene i 3 dl vann natten over. Når grøten skal lages, tilsettes 1 dl melk. Dette skal småkoke/trekke (på svak varme) i 25 til 30 minutter. Server gjerne med rosiner og kanel. En kan også servere grøten med sukker og smørøye. (I følge produsenten behøver ikke havregrynene ligge i vann natten over.)

Havregrøt laget av svarthavre. Den tar lenger tid å koke, men så har den en nøtteaktig konsistens som gjør den vel verdt å vente på. Foto. Johnsteffensen. No

Havregrøt laget av svarthavre. Den tar lenger tid å koke, men så har den en nøtteaktig konsistens som gjør den vel verdt å vente på. Foto . johnsteffensen.no

Det går også fint an å sløyfe melken og kun bruke svarthavregryn + 4 dl vann i oppskriften over.

Neste oppskrift: Nøttegranola-halichi med ovnsristede mandler

Se også flere oppskrifter på havregrøt her

 

La andre få vite om dette innlegget..