Forvarsel om hjerteinfarkt

Forvarsel om hjerteinfarkt. Dette var signalene jeg fikk som tydet på at hjertet hadde problemer. Heldigvis tok jeg kroppens signaler på alvor! Www. Johnsteffensen. No

Når hjertet sliter… (1. del)

Forvarsler som hindret hjerteinfarkt

- da jeg gikk oppover den lange bakken fra huset vårt (ca 250 meter), den som jeg hadde gått tusen ganger før, gikk jeg plutselig tom for luft da det gjensto 10 meter.Jeg var heldig som kom et stort hjerteinfarkt i forkjøpet. Mange har spurt meg om hvordan jeg oppdaget at noe galt var under oppseiling. Det jeg forteller her, er slik jeg opplevde det. 

Jeg fikk flere forvarsler, men jeg skjønte ikke umiddelbart at disse kunne relateres til hjertet. Men det ante meg…!  

Det fins ganske sikkert andre forvarsler også, flere kroppssignaler som indikerer at hjertemuskelen har problemer. La det være klart; du skal alltid ta kroppens signaler på alvor! Du kan ikke skyve symptomene under teppet og late som om hjerteproblemer aldri vil kunne ramme deg. Du mener kanskje at det er for tidlig, at du ikke er klar for det – eller «gammel nok». Jeg kan forsikre om at ingen er klar for et hjerteinfarkt…  

Kroppen gir imidlertid ingen utsettelser. Når organismen signaliserer at noe er på gang, skal du ta signalene på alvor. Du kan ikke velge dem bort. Du kan ikke sette kroppen på vent – og si at den tar feil.

Jeg tok signalene på alvor, og det gjorde heldigvis også min fastlege. Dessuten var min kone kompromissløs; disse signalene fikk jeg helt enkelt ikke lov til å overse.

Jeg er glad for at jeg tok affære, og at min ustabile angina – som viste seg å være hovedstammestenose (en svært alvorlig tilstand) ble oppdaget før det var for sent. Et hjerteinfarkt var like om hjørnet, et stort infarkt som jeg neppe ville ha overlevd. Heldigvis kom jeg infarktet i forkjøpet… Og dette er signalene som kroppen ga meg:

Forvarsel om hjerteinfarkt – A

Mistet plutselig kapasitet

«Turboen» forsvant

Rar og ulogisk hjertebank

Enhver smerte mellom kjeve og mage kan i utgangspunktet relateres til hjertet. Selvsagt ikke bare hjertet alene, for smerter i dette området kan også ha andre årsaker. Men det kan være lurt å ha en evt. hjerteproblematikk i bakhodet.

Det var et par forhold som spilte en rolle for meg, i tillegg til at jeg følte meg rimelig sikker på at noe var galt. På mange måter var mine hjertesmerter ikke etter boken. Jeg hadde ingen trykksmerter, jeg følte meg ikke som i en skrustikke.

Likevel merket jeg en forandring. Da jeg gikk oppover den lange bakken fra huset vårt (ca 250 meter), den som jeg hadde gått tusen ganger før, gikk jeg plutselig tom for luft da det gjensto 10 meter. Tilstanden fortonte seg som et slags undertrykk, at jeg brått mistet kapasitet – fikk for lite luft. Eller lik en bilmotor som plutselig mister turboen.

Samtidig virket det som om hjertet begynte å oppføre seg annerledes. Jeg fikk en rar hjertebank – også da jeg gikk nedover bakken. Dessuten på flat mark. Alt dette var nytt. Dette var en endring, og det var denne endringen som verken jeg eller fastlegen var komfortabel med. 

Forvarsel om hjerteinfarkt – B

Smertetokter (tannpinelignende) som sakte forflyttet seg fra høyre skulder og opp i halsens høyre side. Varighet: 10-12 minutter.

Før symptomene under A meldte seg, hadde jeg de siste månedene ved fire anledninger opplevd noe merkelig. Det kunne virke som om det var senebetennelse, en tannpinelignende og brennende (sviende) smerte som startet i høyre skulder, og sakte, men sikkert, bredte seg i retning mot halsen. Etter ett minutt (eller to) hadde ubehaget nådd halsregionen på høyre side! Jeg gikk til lege, og han sendte meg på MR for å finne ut om det var noe galt med skulderen. Undersøkelsen viste at alt var normalt.

Likevel fikk jeg tilsvarende anfall igjen, på nøyaktig samme måte. Smerten var svært sjenerende, og den varte i ca. 10-12 minutter før den langsomt klinget av i motsatt rekkefølge (som et slags decrescendo). Smerten i halsen (på høyre side) tonet ut mot høyre skulder, hele tiden langsomt svakere og svakere til den ble utvisket…

Jeg er overbevist om at disse anfallene (4 stk over noen måneder) var et varsel om at noe var på gang. Jeg tror det var hjertet som hadde problemer, og jeg føler meg rimelig sikker på (uten at dette er medisinsk sjekket) at det var høyre kransarterie som pga. innsnevring, fikk krampe, og at det var denne krampen som ga de skulder- og halssmertene som jeg har beskrevet over.

Det er også grunn til å merke seg at disse smertene (fra høyre skulder til hals) ikke har forekommet etter hjerteoperasjonen (i skrivende stund 31 måneder siden). 

Det viktigste av alt var altså endringen i min fysiske tilstand (det at jeg fikk problemer med å gå opp den lange bakken). Det var endringen som gjorde at jeg oppsøkte fastlegen igjen, og det var min beskrivelse av denne som resulterte i at fastlegen, til tross for at samtlige medisinske prøver var fine – inkludert EKG, valgte å legge meg inn på sykehus der og da. Det er jeg ham evig takknemlig for. En svært alvorlig hjerte- og karlidelse ble snart avdekket. Takket være min fastlege + Åse, ble funnene gjort før hjertet tok skade.

En uke etter innleggelse ble jeg hjerteoperert (by pass). Les mer om dette i kategorien «helse» (se øverst på siden). 

Mine konkrete forvarsler like før sykehusinnleggelse kan du også lese om «Hjerteubehag jeg ikke ville vite noe av».

[youtube_video clip_id=»LA2DuxCcO4g»]

 

[youtube_video clip_id=»[vimeo_video clip_id=»-WhADd1GKtA»] «]

La andre få vite om dette innlegget..