Fra frø til høsting. Jeg må holde meg i skinnet.

Enda et blad i hagedagboken. Hagen i januar. Foto: pasja1000 - pixabay. Johnsteffensen. No

Fra frø til høsting. Jeg må holde meg i skinnet…

Unngå at frø blir flopp

Johns hagedagbok. Januar. Uke 4Når dette skrives er vi i siste halvdel av januar, og jeg merker at jeg klør i hagefingrene. Likevel vet jeg at jeg må legge bånd på meg, for jeg kan ikke så frø ennå. Dvs. ingen regel uten unntak, men majoriteten av alle frø må ligge på vent et par måneder til, med mindre jeg har et drivhus eller ønsker å dyrke noe ut over det vanlige…

#hagedagbok #snakkomhage #johnshagedagbok #johnsteffensen.no

Hva bestemmer når jeg kan så?

Det er lurt å telle bakover i tid for å finne ut når man bør så. Start med den måneden du ønsker at grønnsaken eller grønnsakene skal høstes, eller når du vil at blomstene skal vise seg i all sin prakt. Den måneden (eller de månedene) skal være utgangspunkt for din omvendte nedtelling! Tell ukene fra høstetidspunktet og ta høyde for den utviklingstiden (fra utplanting til innhøsting) som står angitt på frøpakken. Dernest tar du i betraktning forkultiveringstiden inkludert tilvenningstiden. Sår du innendørs først (dvs. forkultivering), skal frøene spire og kanskje flyttes over i større potter. Og før de kan plasseres permanent på voksestedet, må de sarte inneplantene i tillegg vennes til sol og vind, en prosess som også tar tid. Tilvenningen starter i det små, dvs. i skyggen, på en lun plass en time eller to alt etter vær, vind og temperatur. Utetiden økes deretter gradvis til man etter en uke eller to kan plassere plantene i det bedet eller den pallekarmen hvor man vil at de skal vokse seg store.

To måneder peker seg ut.

To måneder peker seg ut for såing av frø...
I mars eller april kan jeg starte med dette…

De fleste frø såes i mars eller i april. Derfor gjelder det om å holde igjen til dess, man kan ikke gå i gang for tidlig, i så fall er det fort gjort at alt ender i fiasko. Som jeg har skrevet i et annet innlegg, er det ikke få kroner jeg har kastet vekk i hagen, fordi såingen eller utplantingen ikke var gjennomtenkt, eller jeg ikke hadde tålmodighet til å vente, eller jeg ikke hadde peiling på hvilke planter som kom til å trives i min hage. I tillegg må man ta i betraktning når jorden ute er varm nok. For mange av hagens vekster blir 17. mai en viktig dato. Dagene rundt nasjonaldagen kan fort bli hektiske, da er det mye som skal i jorden i løpet av kort tid.

Planlegg såing av frø nøye.

Det handler ikke bare om når du skal så, det handler like mye om hva du skal så og når plantene skal ut i hagen. Sist men ikke minst; har du egentlig plass til alle plantene, ikke bare ute, men også inne? Det er lett å glemme at små frø fort kan bli til store planter. Mangt et hageprosjekt har fått seg et skudd for baugen når man etter litt forsto omfanget av det man hadde satt i gang. 

Nyttevekster eller prydplanter?

Da jeg for mange år siden begynte å stelle i hagen, var det prydplanter som gjaldt. Jeg kunne liksom ikke se meg mett på frøposer med flotte fotos av den ene planteskjønnheten etter den andre. Men de siste årene har jeg skiftet fokus, nå er det nytteplanter jeg er mest opptatt av. Og da må jeg spørre: Hva spiser vi hjemme hos oss? Hva liker vi? Hva liker vi ikke? Og la det bli bestemmende for hva som dyrkes.

Planlegg din hage nå – og drøm deg vekk!

I januar kan du legge planer for hagen, f. Eks. Hvilke planter du vil ha. Foto: hbieser (pixabay)
Planlegg hagen nå, så vet du hva du skal kjøpe.

Tenk også gjennom; har jeg tid til å høste når alt jeg har dyrket skal i hus, og har jeg stor nok lagringsplass innendørs? Et egnet kjølig rom, et stort nok kjøleskap, etc.

Akkurat nå i januar kan du nytte tiden til å planlegge hagen din. Skriv ned alle idèer og start med en av oppgavene, ikke alle. En annen fin greie er å lese seg opp på hagelitteratur og la tankene fly om egen drømmehage.

Glem ikke at det dummeste du kan gjøre, er å handle på impuls i et hagesenter. Det kan fort bli veldig kostbart!

Les også 1. hagedagbok: Bortkastet formue?

Www. Johnsteffensen. No foto erda estrema unsplash
Klikk for flere hagedagbok sider…

Foto øverst: pasja1000 (Pixabay). I teksten: allybally4b (Pixabay) og hbieser (Pixabay)

 

La andre få vite om dette innlegget..