Hage. Drøm eller mareritt?

Hvis du ønsker anlegge en hage, et bed eller en balkongkasse - gjerne med tilhørende krukker og ampler, må du finne ut hvilken hage du drømmer om. (foto: john steffensen)

Slik gjør du med hagen, bedet eller balkongkassen din…

I dag deler jeg noen hagetanker med deg. Kanskje har du et lite bed, en balkongkasse eller en hageflekk…? Et råd først som sist: Ikke legg større planer for hagen enn du har tid og utholdenhet til å gjennomføre!

Lenge hadde min hageinteresse en bratt stigende tendens de første vårmånedene. Bøker og blader om blomster og planter ble flittig undersøkt i januar, februar og mars, og da vinteren omsider slapp taket, var det full rulle utendørs. Jeg var klar som et fly!

Men det gikk ikke lenge før en merkbar endring inntraff:. «Formkurven» som hadde vært oppadgående til langt ut i mai, begynte snart å flate ut, for deretter å stupe helt… lenge før hagesesongen var over. Hvorfor? Jo, fordi jeg må erkjenne at trangen til å arbeide i hagen hadde en lei tendens til å avta i takt med ugrassets framvekst. Økende ugrass – minkende interesse. Omvendt proporsjonalitet med andre ord…

Hvis du ønsker å anlegge en hage, et bed eller en balkongkasse - gjerne med tilhørende krukker og ampler, må du finne ut hvilken hage du drømmer om. (foto: john steffensen)

Hvis du ønsker å anlegge en hage, et bed eller en balkongkasse – gjerne med tilhørende krukker og ampler, må du finne ut hvilken hage du drømmer om. Dernest skal du vurdere hvor realistisk prosjektet er i forhold til forutsetningene dine. Vær forsiktig med å gape over for mye, start heller i det små! Du må nemlig ta i betraktning hvor mye tid og krefter du ønsker å bruke. Dessuten må du ta høyde for eventuelle ferieplaner. Det blir ikke særlig pent i bedet, kassen eller hagen din om du reiser bort i mange uker. I så fall bør du ha noen som kan passe plantene dine…

Når drømmehagen begynner å ta form i tankene dine, legger du en plan Er hagen liten og konsentrert, eller har du mulighet til å gjøre noe som er litt større?  Sjekk lysforholdene. Hvor på tomten er det mye sol, lite sol osv. ?  Hva med vind? Hvilke steder er mest værutsatt?  Hvor er det mest jord, dypest jord osv.?

Dersom du ønsker å gå grundigere til verks, kan det være nyttig å sjekke hagens grunnforhold nøyere.  Hvilken jordtype har du? Dyrkbar jord, leirjord, myrjord, skogbunn? Fuktig eller tørt? Skal du gå vitenskapelig til verks, kan du få analysert jorden. Kjøp enten et selvinstruerende prøvetakingsopplegg på hagesenteret – eller send inn jordprøver for analyse. Jeg har aldri gjort dette, og jeg tror de fleste amatører ikke behøver å stresse for mye med dette. Det handler like mye om å prøve og feile. Særlig artig blir det når du lykkes med planter som i følge bøkene ikke trives i dette klimaet – eller på denne siden av huset.  Men lærebøkene har ofte rett, og siden planter er ganske dyre, i hvert fall hvis du skal kjøpe flere, så kan det være lurt å lese seg opp på plantene før du gjør store innkjøp.  Dessuten kan det jo være greit å prøve seg frem, ikke minst for å se hvor dypt i ryggmargen hageinteressen egentlig sitter…

Om noen dager skriver jeg mer om hage. Og du… dersom du har mye ugress, sett i gang lukingen snarest. Det er nå du lykkes best med lukingen. Det er nå ugresset er lettest å fjerne…

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Hage. Drøm eller mareritt?”

 1. Hei!

  Flott innlegg, et par andre tips. Er man ny i boligområdet der man bor, kan det være lurt å ta en titt i andres hage 🙂 Hva trives der?
  Alle har vi prøvd ut forskjellige varianter og feilet, det har helt sikkert naboene dine også…
  Stauder er planter for litt latere «gartnere», disse plantene er toårig og formerer seg selv.
  Det blir alltid ugress i alle hager, viktig å fjerne det etterhvert istedenfor å ta noen skippertak i ny og ne.
  Begynn i det små, ta litt og litt av gangen. Å plante i et bed kan være utfordrende. Utgangspunktet for mine staudebed er at det igjennom hele sesongen er det alltid noe som blomstrer der 🙂

  Hage er topp og lykke til alle sammen 🙂

  Fra Ingebjørg (en som liker å luke)

  1. Det er helt sant! God ide med å se hvilke planter som trives i nabolaget 🙂 Helt enig med deg om at luking av bed bør tas i etapper. Holder på med et bed nå som jeg har brukt 5 klokketimer på (litt hver dag) å luke. Nå gjenstår det om lag 45 minutter, så er bedet flott. Grunnen til at det tok så lang tid, var at jeg ikke fikk holdt det ved like etter fjorårets hjerteoperasjon. Men i år blir det flott 🙂
   Takk for ditt fine innspill 🙂

Comments are closed.