Julebakst – En gammel juletradisjon

Tradisjon jul arets juekalender. 07 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julebakst

Syv slag småkaker skulle man i følge norsk tradisjon bake til jul. Hvilke sorter dette var, er man litt uenig om, det kom bl.a. an på hvor i landet man holdt til. Men de syv sortene (eller slagene) som de fleste mener var vanligst, var: Berlinerkranser – Fattigmann – Krumkaker – Goro – Smultringer – Sandkaker og Sirupssnipper (iflg. Wikipedia). Noen vil kanskje savne Pepperkaker og Serinakaker, og muligens noen sorter til…

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
7. Desember

Går vi lenger tilbake i tid var det ikke småkaker som stod øverst på bakelisten. Da var det flatbrødbaking man gikk i gang med aller først. Disse ble stekt ut på høsten for deretter å bli oppbevart i stabburet.

Brød og lefser ville man ha ferskest mulig, så disse ble bakt nærmere jul. Det samme gjaldt for kaker. Det som var viktig, var at man ikke sparte på godsakene i julebaksten. Man brukte det beste melet, gjerne også rømme, for at smaken skulle bli så god som mulig. Man var også rausere med de gode ingrediensene i julebaksten, det vil si mer av det beste man hadde.

Les om tradisjonen med flettede julekurver (Se 8. desember)

Saftig gulrotkake www. Johnsteffensen. No
Denne oppskriften er bare så god! Besten alle kan spise den! Mvh john

 

La andre få vite om dette innlegget..