Julebakst
Syv slag småkaker skulle man i følge norsk tradisjon bake til jul. Hvilke sorter dette var, er man litt uenig om, det kom bl.a. an på hvor i landet man holdt til. Men de syv sortene (eller slagene) som de fleste mener var vanligst, var: Berlinerkranser – Fattigmann – Krumkaker – Goro – Smultringer – Sandkaker og Sirupssnipper (iflg. Wikipedia). Noen vil kanskje savne Pepperkaker og Serinakaker, og muligens noen sorter til…
Går vi lenger tilbake i tid var det ikke småkaker som stod øverst på bakelisten. Da var det flatbrødbaking man gikk i gang med aller først. Disse ble stekt ut på høsten for deretter å bli oppbevart i stabburet.
Brød og lefser ville man ha ferskest mulig, så disse ble bakt nærmere jul. Det samme gjaldt for kaker. Det som var viktig, var at man ikke sparte på godsakene i julebaksten. Man brukte det beste melet, gjerne også rømme, for at smaken skulle bli så god som mulig. Man var også rausere med de gode ingrediensene i julebaksten, det vil si mer av det beste man hadde.
Les om tradisjonen med flettede julekurver (Se 8. desember)