Julekurver eller julehjerter – God, gammel juletradisjon

Tradisjon jul arets julekalender. 08 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Flettede julehjerter

Selvlagde, flettede, hjerteformede julekurver i glanspapir er fremdeles i bruk mange steder. Går vi tilbake i historien, ble julegavene hengt direkte på treet. Gavene var ikke innpakket. Det kunne være godteri, nøtter og kaker. Senere la man godteri og kaker i kurver og i kremmerhus. 

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
8. Desember

De sjakkmønstrede julekurvene eller julehjertene fungerer nå mest som juletrepynt. Dessuten er det å lage slike hjerter, en fin førjulsaktivitet for hele familien. Jeg husker fra min egen barndom at vi ofte laget julekurver til å henge på treet. Etter hvert som vi vokste til, ble kurvene bedre og ikke minst mindre. Det var stas å lage dem, men jeg vet ikke helt hvor fine jeg synes de ble. For meg var selve prosessen det viktigste, gleden over å ha skapt noe som var en smule elegant. Litt hokus pokus ble det på en måte.

Julesangheftet fra hansa bryggeri
Julesangheftet fra hansa bryggeri

I Bergen trykket Hansa bryggeri julehefter med inspirasjon fra de flettede julekurvene. Disse småheftene ble superpopulære. De var dekorative, passe store og fungerte som sanghefter med de mest kjente og kjære julesangene inni. Det var bryggeriets maskoter, Perle og Bruse, som var hoveddekoren på trykksaken, i tillegg til det velkjente rutemønsteret som ekte glanspapirjulehjerter skal være laget av. 

Vi laget også enkle kremmerhus av glanspapir, samt lange lenker av samme materiale til å henge på treet, enten fra toppen eller rundt treet, slik det pyntes med glitter og norske flagg.

I Danmark bruker man en del hjemmelagd julepynt, så også julekurver (eller julehjerter) i diverse varianter. Vil du lære mer om hvordan slike kurver lages, kan du sjekke videoen nedenfor.

Ut på 1800-tallet gikk mange over til å legge julegavene under juletreet slik mange gjør det i dag. 

Les om tradisjonen med julevask! (Se 9. desember)

La andre få vite om dette innlegget..