Julenek eller kornband. Tradisjon forbundet med største alvor.

Tradisjon jul arets julekalender. 14 www. Johnsteffensen. No. Foto tobias tullius unsplash

Julenek

Skikken med å sette opp julenek til småfuglene er av nyere dato, men går vi tilbake i tiden var julenek eller kornband forbundet med største alvor. Det var tradisjoner for det meste, så også med kornband. Man trodde lenge at kornet hadde en iboende ånd, en ånd som man for alt i verden ikke måtte komme på kant med. Korn-ånden trakk seg unna når slåtten tok til for alvor, og den trakk seg alltid tilbake til det borteste hjørnet av åkeren. De siste aksene, de som vokste der hvor kornånden hadde evakuert, ble samlet til et nek og gjemt til senere. Det ville sikre bonden og hans familie kraft til neste års avling. 

Juletradisjon julekalender www. Johnsteffensen. No ill. All free download
14. Desember

Skikken med å ha kornnek om vinteren eksisterte på 1700-tallet, men trolig er skikken enda eldre. Dette var overtro som kirken forsøkte å få slutt på. Neket eller kornbandet skulle settes opp ved middagstid julaften, og var man sent ute, risikerte man samtidig at neste års avling ville komme sent i hus.

Om det kom spurv i neket før det var reist, varslet dette dødsfall i familien. Om småfuglene dukket opp straks neket var på plass, smilte man bredt, for da visste man at neste år ville bli et godt kornår. Skulle det derimot dukke opp skjærer i neket, varslet det dårlig avling. Derfor holdt man vakt over neket slik at skjærene kunne jages bort i tilfelle de skulle dukke opp.

I dag har mange tradisjon for å henge opp julenek. Disse er i det minste en fin dekorasjon. De er flotte å se på, men er egentlig ikke så populære hos småfuglene. Med ett unntak; gulspurven. Andre småfugler foretrekker annen mat, som meiseboller (i særdeleshet de hjemmelagde) eller solsikkefrø (aller helst uten skall). Disse er mer energirike enn korn. Fuglene lar nekene være om de finner mer næringsrik kost i nærheten. Det blir som å velge mellom grovbrød og bløtkake…

En tørr osteskorpe er også bra – pluss gamle brødsmuler. For ikke å glemme en kokosnøtt og litt talgfett med hønsenetting rundt. Om man gnir talgfett mot en ru trestamme, vil man snart erfare at fuglene spiser fettet rett fra barken.

Sjekk oppskrift for hjemmelagde meiseboller

Gå videre til tradisjonen med julelys! (Se 15. desember)

Flere juletradisjoner www. Johnsteffensen. No
Les om flere juletradisjoner ved å klikke på bildet over. Mvh john

 

La andre få vite om dette innlegget..